Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsbakad Blomkål med Ost

4.8(215)
En gyllenbrun ugnsbakad blomkål med ost i en keramikform, toppad med bubblande grädde och färsk persilja.
35 min
7 ingredienser
Lätt

Laga krämig ugnsbakad blomkål med ost på 35 minuter! Ett enkelt vegetariskt tillbehör eller lätt lunch som hela familjen älskar. Receptet hittar du här!

Så här gör du

Gör så här

Förbered ugnen

Sätt ugnen på 200°C och smörj en ugnsfast form med lite smör.

Dela blomkålen

Skölj blomkålen, ta bort blasten och dela huvudet i jämnstora, mindre buketter.

Blanda ingredienser

Lägg blomkålsbuketterna i formen; blanda grädde, hälften av osten, vitlökspulver, salt och peppar i en skål och häll över.

Toppa och grädda

Strö över resten av den rivna osten och grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter tills blomkålen är mjuk och osten är gyllenbrun.

Näringsvärde

per portion
Värdena är ungefärliga beräkningar.
220kcal

Protein

8 g

Kolhydrater

6 g

Fett

18 g

Fiber

3 g

Tips & Tricks för Ugnsbakad Blomkål med Ost – Krämigt & Enkelt Recept

För bästa resultat

För att lyckas med en perfekt ugnsbakad blomkål med ost är texturen på blomkålen helt avgörande. Många gör misstaget att baka den för länge så att den blir mosig, men den är godast när den har kvar lite tuggmotstånd, så kallad 'al dente'. Storleken på buketterna spelar stor roll här; försök att skära dem i jämnstora bitar så att de blir färdiga samtidigt. Använd gärna en ost med mycket karaktär, som Västerbottensost eller lagrad prästost, då blomkålen i sig är mild och behöver en smakrik kompis för att rätten ska lyfta.

Tidssparande knep

Vill du att middagen ska gå ännu snabbare? Du kan förvälla blomkålsbuketterna i lättsaltat vatten i 3–4 minuter innan du lägger dem i formen. Då kortar du ner ugnstiden för din ugnsbakad blomkål med ost rejält och garanterar att de blir mjuka rakt igenom. Ett annat tips är att blanda grädde, kryddor och riven ost i en bunke medan ugnen värms upp, så är det bara att hälla över och skjutsa in i ugnen. Använd färdigriven ost om du har riktigt bråttom, men smaken blir alltid bäst om du river själv.

Maxa smaken

Blomkål älskar kryddor! Utöver vitlökspulvret blir rätten fantastisk med en nypa riven muskotnöt, vilket är en klassisk smaksättare till gräddiga rätter. För att ge din ugnsbakad blomkål med ost en extra dimension kan du blanda ner en tesked dijonsenap i grädden; syran och hettan bryter av det feta på ett ljuvligt sätt. Vill du ha lite krisp på toppen? Strö över lite panko eller krossade valnötter innan gräddningen för en härlig texturkontrast mot den mjuka blomkålen och den smälta osten.

Lagring & hållbarhet

Denna rätt passar utmärkt att göra i stor sats för matlådor. Förvara resterna i en lufttät behållare i kylen i 3–4 dagar. När du värmer upp ugnsbakad blomkål med ost, kan grädden ibland skära sig lite eller se oljig ut, men smaken är det inget fel på. Rätten går att frysa, men tänk på att blomkålen kan släppa ifrån sig vätska och bli lite mjukare i konsistensen efter upptining. Värm den helst i ugnen igen för att få tillbaka lite av den krispiga ytan.

Vanliga frågor om Ugnsbakad Blomkål med Ost – Krämigt & Enkelt Recept

Hur lång tid tar det att laga ugnsbakad blomkål med ost?

Det tar totalt cirka 35 minuter. Förberedelserna går på 10 minuter och sedan sköter ugnen resten i 25–30 minuter. Det är ett smidigt recept där du hinner duka eller steka annat under tiden din ugnsbakad blomkål med ost blir klar.

Kan jag använda fryst blomkål?

Ja, det går bra, men fryst blomkål släpper mer vätska. Tina den gärna och krama ur vattnet, eller låt den rinna av ordentligt innan du blandar den med grädden så att gratängen inte blir vattnig.

Är rätten LCHF-vänlig?

Absolut! Eftersom den baseras på blomkål, fet grädde och ost innehåller den väldigt lite kolhydrater och mycket naturligt fett. Det är en storfavorit inom både LCHF och keto-kost.

Vad serverar man till?

Den fungerar utmärkt som ensam vegetarisk rätt med en grönsallad. Annars är den ett perfekt tillbehör till stekt kyckling, kassler, köttbullar eller en bit lax istället för potatis eller ris.

Kan jag göra den vegansk?

Javisst. Byt ut vispgrädden mot en växtbaserad matlagningsgrädde (t.ex. havre eller soja) och använd en vegansk smältost. Smaksätt gärna lite extra med näringsjäst för att få fram ostsmaken.

Varför blir min gratäng vattnig?

Blomkål innehåller mycket vatten. Om du använder färsk blomkål, se till att den är torr efter sköljning. Grädda på tillräckligt hög värme (200–225 grader) så att vätskan reduceras och osten får färg.

Laddar kommentarer...

Utforska fler kategorier

Upptäck vårt urval av recept från olika kategorier

Dela detta recept

Sprid glädjen och dela Ugnsbakad Blomkål med Ost med dina vänner och familj!