Hel kyckling recept

Hel kyckling recept – klassisk ugnsrostad kyckling med citron, vitlök och örter. Krispigt skinn, saftigt kött och underbar sky. Perfekt söndagsmiddag!
Hel kyckling recept
Hel kyckling recept – klassisk ugnsrostad kyckling med citron, vitlök och örter. Krispigt skinn, saftigt kött och underbar sky. Perfekt söndagsmiddag!

Så här gör du
Gör så här
Förbered kycklingen
Sätt ugnen på 225 °C. Torka kycklingen torr, krydda ut- och invändigt. Fyll med citron och vitlök, bind benen.
Sätt ugnen på 225 °C. Torka kycklingen torr, krydda ut- och invändigt. Fyll med citron och vitlök, bind benen.
Rosta och sänk värmen
Rosta 15 min, sänk till 190 °C. Häll vatten i plåten och fortsätt 55–70 min till 72 °C i lårens tjockaste del.
Rosta 15 min, sänk till 190 °C. Häll vatten i plåten och fortsätt 55–70 min till 72 °C i lårens tjockaste del.
Vila och sky
Lyft ur, vila 10–15 min. Vispa loss skyn i plåten med lite vatten, sila.
Lyft ur, vila 10–15 min. Vispa loss skyn i plåten med lite vatten, sila.
Tranchera och servera
Skär upp kycklingen, ringla sky över och servera med rostade grönsaker.
Skär upp kycklingen, ringla sky över och servera med rostade grönsaker.
Näringsvärde
per portionProtein
47 g
Kolhydrater
4 g
Fett
35 g
Fiber
1 g
Tips & Tricks för Hel kyckling recept – Klassisk ugnsrostad med citron
Krispigt skinn
Torka kycklingen torr, salta lätt och pensla med olja eller smör. Starta varmt (225 °C) i 15 min, sänk sedan till 190 °C.
Saftigt kött
Fyll med citron och vitlök, bind benen och låt vila 10–15 min efter ugnen. Satsa på 72 °C i lårens tjockaste del.
Bästa skyn
Häll i lite vatten i plåten, vispa loss fonden efteråt och sila – världens enklaste skysås.
Restfest
Kyl rester snabbt. Använd i pastasallad, soppa eller smörgåsar. Koka fond på skrovet.
Vanliga frågor om Hel kyckling recept – Klassisk ugnsrostad med citron
Hur länge i ugn för hel kyckling recept?▼
En kyckling på ca 1,6–1,8 kg tar 70–85 minuter totalt. Starta varmt och sänk sedan – använd termometer för säkert och saftigt resultat.
Ska kycklingen bindas?▼
Ja, bind ihop benen och vik in vingarna för jämn form och jämnare tillagning.
Grönsaker i samma form?▼
Absolut – morot, potatis och lök under kycklingen suger upp skyn och blir fantastiska.
Hur får jag extra smak?▼
Gnid skinnet med citronskal och örter i smör, stoppa en halv citron och vitlök i kaviteten och ringla honung sista 10 minuterna.
Hur vet jag att den är klar?▼
Saften ska vara klar och innertemperaturen 72 °C. Låt alltid vila före tranchering.
Laddar kommentarer...










