Hoppa till huvudinnehåll

Hel kyckling recept

4.9(276)
Hel ugnsrostad kyckling med citron och örter
85 min
9 ingredienser
Medel

Hel kyckling recept – klassisk ugnsrostad kyckling med citron, vitlök och örter. Krispigt skinn, saftigt kött och underbar sky. Perfekt söndagsmiddag!

Så här gör du

Gör så här

Förbered kycklingen

Sätt ugnen på 225 °C. Torka kycklingen torr, krydda ut- och invändigt. Fyll med citron och vitlök, bind benen.

Rosta och sänk värmen

Rosta 15 min, sänk till 190 °C. Häll vatten i plåten och fortsätt 55–70 min till 72 °C i lårens tjockaste del.

Vila och sky

Lyft ur, vila 10–15 min. Vispa loss skyn i plåten med lite vatten, sila.

Tranchera och servera

Skär upp kycklingen, ringla sky över och servera med rostade grönsaker.

Näringsvärde

per portion
Värdena är ungefärliga beräkningar.
520kcal

Protein

47 g

Kolhydrater

4 g

Fett

35 g

Fiber

1 g

Tips & Tricks för Hel kyckling recept – Klassisk ugnsrostad med citron

Krispigt skinn

Torka kycklingen torr, salta lätt och pensla med olja eller smör. Starta varmt (225 °C) i 15 min, sänk sedan till 190 °C.

Saftigt kött

Fyll med citron och vitlök, bind benen och låt vila 10–15 min efter ugnen. Satsa på 72 °C i lårens tjockaste del.

Bästa skyn

Häll i lite vatten i plåten, vispa loss fonden efteråt och sila – världens enklaste skysås.

Restfest

Kyl rester snabbt. Använd i pastasallad, soppa eller smörgåsar. Koka fond på skrovet.

Vanliga frågor om Hel kyckling recept – Klassisk ugnsrostad med citron

Hur länge i ugn för hel kyckling recept?

En kyckling på ca 1,6–1,8 kg tar 70–85 minuter totalt. Starta varmt och sänk sedan – använd termometer för säkert och saftigt resultat.

Ska kycklingen bindas?

Ja, bind ihop benen och vik in vingarna för jämn form och jämnare tillagning.

Grönsaker i samma form?

Absolut – morot, potatis och lök under kycklingen suger upp skyn och blir fantastiska.

Hur får jag extra smak?

Gnid skinnet med citronskal och örter i smör, stoppa en halv citron och vitlök i kaviteten och ringla honung sista 10 minuterna.

Hur vet jag att den är klar?

Saften ska vara klar och innertemperaturen 72 °C. Låt alltid vila före tranchering.

Laddar kommentarer...

Utforska fler kategorier

Upptäck vårt urval av recept från olika kategorier

Dela detta recept

Sprid glädjen och dela Hel kyckling recept med dina vänner och familj!