Hoppa till huvudinnehåll

Asiatisk Laxwok med Nudlar

4.8(165)
Asiatisk laxwok med äggnudlar, broccoli och sesamfrön i en skål med pinnar.
20 min
13 ingredienser
Lätt

Laga asiatisk laxwok med nudlar på 20 min! En snabb och nyttig vardagsmiddag med ingefära, soja och lime. Enkelt recept som hela familjen älskar. Testa nu!

Så här gör du

Gör så här

Koka nudlarna al dente

Koka nudlarna enligt förpackningen, men häll av dem 1 minut innan de är helt klara. Skölj dem snabbt i kallt vatten så att de inte klibbar ihop. De går klart i pannan sen.

Förbered och tärna laxen

Skär laxfilén i 3x3 cm stora kuber. Torka av dem lätt om de är fuktiga. Blanda ihop ingredienserna till woksåsen i en liten skål.

Stek laxen hastigt för saftighet

Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna tills den är riktigt varm. Stek laxkuberna snabbt (ca 2 min) så de får fin yta men inte är helt genomstekta. Lyft ur laxen och lägg åt sidan.

Woka grönsakerna krispiga

Häll i lite mer olja i samma panna. Fräs grönsakerna på hög värme i 3-4 minuter. De ska mjukna lite men fortfarande ha kvar sitt 'crunch'.

Blanda ner sås och nudlar

Sänk värmen något. Häll i nudlarna och woksåsen i pannan med grönsakerna. Rör om så att allt blandas och blir varmt.

Vänd ner laxen och servera

Lägg försiktigt tillbaka laxen i pannan och låt den bli varm (ca 1 min). Toppa med rostade sesamfrön, koriander och pressad lime. Njut!

Näringsvärde

per portion
Värdena är ungefärliga beräkningar.
480kcal

Protein

32 g

Kolhydrater

38 g

Fett

22 g

Fiber

5 g

Tips & Tricks för Asiatisk Laxwok med Nudlar – Snabbt och Nyttigt Recept

Hemligheten bakom saftig lax

Det vanligaste misstaget när man lagar laxwok är att fisken steks sönder och blir torr. Lösningen? Stek laxkuberna snabbt på hög värme först, lyft ur dem, och vänd ner dem igen allra sist. Då behåller laxen sin form och saftiga kärna.

Mise en place (Förbered allt)

Wok går undan! För att inte bränna vitlöken eller överkoka nudlarna, se till att ha allt hackat och klart innan du startar spisen. Blanda gärna sojan, sesamoljan och ingefäran i en liten skål i förväg så är det bara att hälla på.

Välj rätt nudlar

Äggnudlar är klassikern som suger åt sig såsen bäst. Vill du göra din asiatisk laxwok glutenfri? Byt till breda risnudlar eller glasnudlar. Udon-nudlar är också fantastiskt om du vill ha en matigare känsla.

Krispiga grönsaker

För att behålla vitaminerna och krispigheten i grönsakerna, woka dem i omgångar om du har en liten stekpanna. Fyller du pannan för mycket sjunker temperaturen och grönsakerna blir kokta istället för stekta.

Vanliga frågor om Asiatisk Laxwok med Nudlar – Snabbt och Nyttigt Recept

Kan man använda fryst lax i wok?

Ja, det går utmärkt och är ofta mer prisvärt. Se bara till att laxen är helt tinad och avtorkad med papper innan du steker den. Om den är blöt får den ingen stekyta och kan koka sönder i pannan.

Är laxwok nyttigt?

Absolut! Asiatisk laxwok är en riktig hälsobomb. Laxen är rik på Omega-3 och protein, och tack vare den korta tillagningstiden behåller grönsakerna (som broccoli och paprika) sina näringsämnen och fibrer.

Hur får jag såsen att fastna på nudlarna?

Om du vill ha en tjockare sås (glaze) kan du blanda ner 1 tsk maizena (majsstärkelse) i sojablandningen innan du häller den i pannan. Låt koka upp i 30 sekunder så blir såsen krämig och glansig.

Vilka grönsaker passar i laxwok?

Det bästa med wok är att du kan ta vad du har! Broccoli, sockerärtor, paprika, morötter, purjolök och pak choi är favoriter. Tänk på att skära hårda grönsaker (som morot) tunt så de blir klara snabbt.

Kan jag frysa in laxwok med nudlar?

Vi rekommenderar att äta den nylagad eller spara som matlåda i kylen (hållbarhet 2-3 dagar). Att frysa wokade grönsaker och nudlar gör dem ofta mjuka och vattniga när de tinas, så undvik frysning om möjligt.

Laddar kommentarer...

Utforska fler kategorier

Upptäck vårt urval av recept från olika kategorier

Dela detta recept

Sprid glädjen och dela Asiatisk Laxwok med Nudlar med dina vänner och familj!