Halloumiburgare med Sötpotatis

Laga halloumiburgare med sötpotatis på 30 minuter! Krispig ost, söt honungsdressing och mjukt bröd. En vegetarisk favorit för hela familjen. Recept här!
Halloumiburgare med Sötpotatis
Laga halloumiburgare med sötpotatis på 30 minuter! Krispig ost, söt honungsdressing och mjukt bröd. En vegetarisk favorit för hela familjen. Recept här!

Så här gör du
Gör så här
Rosta sötpotatisen
Sätt ugnen på 225°C; tvätta och skiva sötpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor (behåll skalet på), lägg på plåt med lite olja och salt, och rosta i ca 20 minuter tills de är mjuka.
Sätt ugnen på 225°C; tvätta och skiva sötpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor (behåll skalet på), lägg på plåt med lite olja och salt, och rosta i ca 20 minuter tills de är mjuka.
Gör dressingen
Blanda majonnäs och honung i en liten skål; smaka av med lite peppar eller chili om du önskar hetta.
Blanda majonnäs och honung i en liten skål; smaka av med lite peppar eller chili om du önskar hetta.
Stek halloumin
Skiva halloumin i centimetertjocka skivor och stek dem i en het panna (utan eller med lite olja) tills de är gyllenbruna och krispiga på båda sidor.
Skiva halloumin i centimetertjocka skivor och stek dem i en het panna (utan eller med lite olja) tills de är gyllenbruna och krispiga på båda sidor.
Rosta bröden
Värm hamburgerbröden snabbt i pannan eller rosten för att få en krispig snittyta.
Värm hamburgerbröden snabbt i pannan eller rosten för att få en krispig snittyta.
Montera
Bygg burgarna: börja med sallad i botten, lägg på varm sötpotatis, den nystekta halloumin och toppa med honungsdressingen.
Bygg burgarna: börja med sallad i botten, lägg på varm sötpotatis, den nystekta halloumin och toppa med honungsdressingen.
Näringsvärde
per portionProtein
24 g
Kolhydrater
48 g
Fett
32 g
Fiber
5 g
Tips & Tricks för Halloumiburgare med Sötpotatis – Krispig och Enkel Favorit
För bästa resultat
Hemligheten med en riktigt god halloumiburgare med sötpotatis ligger i stekytan. Halloumi ska stekas på medelhög värme tills den är djupt gyllenbrun och krispig, inte bara varm. Om du steker den för kort tid kan konsistensen upplevas som 'gnisslig' och gummiaktig. Se också till att skiva sötpotatisen i jämntjocka skivor, ca 1 cm, så att de blir färdiga samtidigt i ugnen. Rosta dem tills de fått fin färg och är helt mjuka i mitten för att skapa den perfekta kontrasten mot den salta osten.
Tidssparande knep
För att effektivisera processen, börja alltid med sötpotatisen då den tar längst tid. Medan den rostas i ugnen hinner du förbereda allt annat. Vill du att din halloumiburgare med sötpotatis ska gå ännu snabbare att laga? Skär sötpotatisen i tunnare 'mynt' istället för tjocka skivor, då halveras ugnstiden. Du kan också blanda dressingen direkt i burken du serverar ur för att spara disk. Rosta gärna bröden i brödrosten samtidigt som du steker osten för att allt ska bli klart exakt samtidigt.
Maxa smaken
Kombinationen av sött och salt är magisk, men lite hetta eller syra lyfter rätten ytterligare. Prova att blanda i lite sriracha eller chiliflakes i honungsmayonnäsen för en 'hot honey'-effekt som bryter av fettet. Att lägga in lite picklad rödlök i burgaren ger en fantastisk syra och krispighet som balanserar sötman från potatisen. Om du vill ha en rökigare ton på din halloumiburgare med sötpotatis, pensla sötpotatisskivorna med lite paprikapulver eller chipotlepasta innan de åker in i ugnen.
Lagring & hållbarhet
Halloumi är en ost som absolut bör ätas nystekt. När den kallnar hårdnar den snabbt och blir seg i konsistensen. Om du får ingredienser över, förvara sötpotatisen och halloumin separat i kylen. Rosta sötpotatisen igen i ugnen för att få liv i den, men halloumin är svår att värma upp med bra resultat – stek hellre ny ost vid nästa måltid. Dressingen till din halloumiburgare med sötpotatis håller sig däremot utmärkt i kylen i flera dagar och blir nästan godare när smakerna fått stå.
Vanliga frågor om Halloumiburgare med Sötpotatis – Krispig och Enkel Favorit
Hur lång tid tar det att laga halloumiburgare?▼
Det tar cirka 30 minuter totalt. Det som styr tiden är sötpotatisen i ugnen. Under tiden den rostas hinner du steka osten och fixa tillbehören, vilket gör halloumiburgare med sötpotatis till en tidseffektiv middag.
Kan man grilla halloumin istället?▼
Absolut! Halloumi är fantastisk att grilla eftersom den inte smälter ner i gallret. Pensla den med lite olja så den inte fastnar och grilla på direkt värme för snygga grillränder och rökig smak.
Vad är gott att ha på mer än sallad?▼
Avokado är ett supergott tillbehör som tillför krämighet. Även skivade tomater, saltgurka eller coleslaw passar bra. Picklad rödlök är dock favoriten för många då det ger syra.
Kan jag byta ut sötpotatisen?▼
Ja, om du inte gillar sötpotatis inuti burgaren kan du servera vanliga pommes frites vid sidan av, eller byta ut skivorna mot en stor portabellosvamp som du steker eller grillar.
Hur mycket ost behövs per person?▼
I receptet räknar vi med ca 100 g halloumi per burgare (ett halvt paket), vilket är standard. Är man väldigt hungrig kan man ta mer, men tillsammans med bröd och potatis blir det en rejäl måltid.
Gör man sötpotatisen som pommes eller skivor?▼
I detta recept på halloumiburgare med sötpotatis är tanken att ha skivad sötpotatis inuti burgaren som en fyllning. Men vill du hellre ha klyftpotatis vid sidan av går det precis lika bra.
Laddar kommentarer...










