Rostade Grönsaker med Hummus

Laga rostade grönsaker med hummus på 30 minuter! En färgstark och nyttig vegetarisk middag med sötpotatis och zucchini. Mättande, enkelt och gott. Testa!
Rostade Grönsaker med Hummus
Laga rostade grönsaker med hummus på 30 minuter! En färgstark och nyttig vegetarisk middag med sötpotatis och zucchini. Mättande, enkelt och gott. Testa!

Så här gör du
Gör så här
Värm ugnen
Sätt ugnen på 225°C, gärna varmluft för extra rostning.
Sätt ugnen på 225°C, gärna varmluft för extra rostning.
Förbered grönsakerna
Skala sötpotatis och rödlök; skär sötpotatis, paprika, zucchini och lök i grova, jämnstora bitar.
Skala sötpotatis och rödlök; skär sötpotatis, paprika, zucchini och lök i grova, jämnstora bitar.
Krydda
Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja, salta och peppra. Blanda runt ordentligt med händerna.
Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja, salta och peppra. Blanda runt ordentligt med händerna.
Rosta
Rosta mitt i ugnen i 25–30 minuter tills grönsakerna är mjuka och har fått fin färg; rör om en gång efter halva tiden.
Rosta mitt i ugnen i 25–30 minuter tills grönsakerna är mjuka och har fått fin färg; rör om en gång efter halva tiden.
Servera
Lägg upp de varma grönsakerna på tallrikar och servera med en stor klick krämig hummus.
Lägg upp de varma grönsakerna på tallrikar och servera med en stor klick krämig hummus.
Näringsvärde
per portionProtein
12 g
Kolhydrater
45 g
Fett
18 g
Fiber
10 g
Tips & Tricks för Rostade Grönsaker med Hummus – Nyttig och Enkel Middag
För bästa resultat
För att få till riktigt goda rostade grönsaker med hummus är det viktigt att inte överlasta plåten. Om grönsakerna ligger på varandra ångas de istället för att rostas, vilket ger en mjuk och tråkig konsistens istället för den där härliga, karamelliserade ytan. Sprid ut dem ordentligt eller använd två plåtar. Skär sötpotatisen i något mindre bitar än zucchinin och paprikan, eftersom sötpotatis är hårdare och tar längre tid på sig att bli mjuk. På så sätt blir allt klart samtidigt.
Tidssparande knep
Detta är en perfekt rätt för stressiga dagar, särskilt om du förbereder lite. Du kan skära upp alla grönsaker kvällen innan och förvara i kylen i en påse eller burk. Då är det bara att hälla ut dem på plåten och skjutsa in i ugnen när du kommer hem. Använd färdig hummus av god kvalitet om du har bråttom, men piffa gärna till den med lite extra olivolja och paprikapulver. Medan dina rostade grönsaker med hummus tillagas hinner du duka och kanske rosta lite frön att toppa med.
Maxa smaken
Rostningen tar fram sötman i grönsakerna, men du kan hjälpa smaken på traven. Krydda grönsakerna med spiskummin, rökt paprika eller chiliflakes innan de åker in i ugnen för en djupare karaktär. En skvätt citronsaft pressad över den färdiga plåten ger en syra som bryter av fantastiskt mot den söta sötpotatisen och den krämiga röran. Att ringla lite tahini eller honung över tallriken vid servering binder ihop smakerna och ger en extra dimension av lyx.
Lagring & hållbarhet
Det här är en dröm för dig som gillar matlådor. Förvara de rostade grönsakerna i en separat behållare och lägg till hummusen först när du ska äta, eller ha den i ett litet fack bredvid, så att den inte blir varm vid uppvärmning (om du föredrar den kall). Dina rostade grönsaker med hummus håller sig fräscha i kylen i 3–4 dagar. Grönsakerna går att frysa, men zucchinin kan bli lite vattnig vid upptining, så de gör sig bäst i kylen.
Vanliga frågor om Rostade Grönsaker med Hummus – Nyttig och Enkel Middag
Hur lång tid tar det att laga rätten?▼
Det tar ungefär 35 minuter totalt. Förberedelserna med att hacka grönsaker tar cirka 10 minuter, och sedan sköter ugnen jobbet i 25 minuter. Det är en smidig rätt där du har händerna fria medan dina rostade grönsaker med hummus blir klara.
Mättar det verkligen?▼
Ja, sötpotatisen ger bra med mättande kolhydrater och fibrer, medan hummusen bidrar med protein och nyttiga fetter. Vill du ha det ännu matigare kan du servera med quinoa, bulgur eller varför inte steka lite halloumi till.
Kan jag använda andra grönsaker?▼
Självklart! Aubergine, blomkål, broccoli och körsbärstomater passar alla utmärkt att rosta. Anpassa bara storleken på bitarna så att hårdare grönsaker (som morot) är mindre än mjukare sorter.
Ska hummusen vara varm eller kall?▼
Det är en smaksak, men oftast serveras hummusen kall eller rumstempererad som en kontrast till de heta grönsakerna. Det skapar en härlig dynamik på tallriken, men vissa gillar att värma allt tillsammans.
Går det att göra vegansk?▼
Receptet är naturligt veganskt om du använder en standardhummus. Det är en fantastisk rätt för dig som vill äta mer växtbaserat utan att det känns krångligt eller som att något saknas på tallriken.
Vilken olja är bäst att rosta i?▼
Olivolja är klassiskt och ger god smak, men rapsolja fungerar också bra och tål höga temperaturer fint. Snåla inte med oljan, det hjälper värmen att sprida sig jämnt i grönsakerna och ger finare färg.
Laddar kommentarer...










