Udon nudlar recept

Laga bästa udon nudlar recept på 15 min! En snabb japansk yaki udon wok med krispiga grönsaker och mustig sojasås. Perfekt vardagsmat som alla älskar!
Udon nudlar recept
Laga bästa udon nudlar recept på 15 min! En snabb japansk yaki udon wok med krispiga grönsaker och mustig sojasås. Perfekt vardagsmat som alla älskar!

Så här gör du
Gör så här
Förbered såsen
Blanda soja, ostronsås, mirin, sesamolja, socker och risvinäger i en skål tills sockret lösts upp helt.
Blanda soja, ostronsås, mirin, sesamolja, socker och risvinäger i en skål tills sockret lösts upp helt.
Koka nudlarna
Koka färska udon-nudlar i 1 minut (eller tina frysta i kokande vatten), skölj dem sedan snabbt i kallt vatten så de inte klibbar.
Koka färska udon-nudlar i 1 minut (eller tina frysta i kokande vatten), skölj dem sedan snabbt i kallt vatten så de inte klibbar.
Stek proteinet
Hetta upp olja i en wokpanna och stek ditt valda protein (kyckling, tofu eller räkor) tills det fått fin färg, lyft sedan ur det ur pannan.
Hetta upp olja i en wokpanna och stek ditt valda protein (kyckling, tofu eller räkor) tills det fått fin färg, lyft sedan ur det ur pannan.
Woka grönsakerna
Fräs svamp, lök och morot i samma panna i 2–3 minuter, tillsätt sedan vitlök och pak choi och stek i ytterligare 1 minut.
Fräs svamp, lök och morot i samma panna i 2–3 minuter, tillsätt sedan vitlök och pak choi och stek i ytterligare 1 minut.
Blanda allt
Lägg tillbaka proteinet i pannan, tillsätt nudlarna och häll över såsen.
Lägg tillbaka proteinet i pannan, tillsätt nudlarna och häll över såsen.
Slutför rätten
Woka allt på hög värme i 1–2 minuter under omrörning tills nudlarna är täckta av sås och rykande heta.
Woka allt på hög värme i 1–2 minuter under omrörning tills nudlarna är täckta av sås och rykande heta.
Servera
Toppa med skivad salladslök, sesamfrön och chili flakes och servera direkt.
Toppa med skivad salladslök, sesamfrön och chili flakes och servera direkt.
Näringsvärde
per portionProtein
28 g
Kolhydrater
62 g
Fett
14 g
Fiber
4 g
Tips för Udon nudlar recept
För bästa resultat
Woka alltid på hög värme och stek i omgångar så att grönsakerna blir krispiga. Koka inte udon för länge – de ska bara precis mjukna innan de går i pannan.
Tidssparande knep
Använd frysta udon nudlar – de separerar på en minut. Förbered grönsaker och sås först, så går själva wokningen supersnabbt.
Maxa smaken
Rosta sesamfrön för extra arom och låt chili flakes fräsa med vitlöken om du vill ha hetta. Avsluta med lite sesamolja för djupare smak.
Lagring & hållbarhet
Förvara rester i kylen i upp till tre dagar. Vid uppvärmning – tillsätt 1 msk vatten så blir nudlarna mjuka igen. Frysning rekommenderas inte.
Vanliga frågor om Udon nudlar recept
Vad är skillnaden på färska och torkade udon nudlar?▼
Färska eller frysta nudlar har en tjockare, segare konsistens som är perfekt för wok, medan torkade ofta är plattare och tunnare. I detta udon nudlar recept rekommenderas färska för bäst resultat. De torkade kräver längre koktid och ger inte samma autentiska känsla.
Kan jag göra rätten vegetarisk?▼
Absolut! Det är enkelt att byta ut proteinet mot fast tofu eller bara öka mängden svamp och pak choi. Ersätt ostronsåsen med en vegetarisk svampsås (mushroom stir-fry sauce) för att behålla den djupa umamismaken utan animaliska produkter.
Vilken typ av soja ska jag använda?▼
Japansk soja (t.ex. Kikkoman) är bäst lämpad här eftersom den är ljusare och saltare än kinesisk soja. Den ger rätt sälta utan att färga nudlarna för mörka. Undvik söt ketjap manis om du inte vill ha en betydligt sötare rätt.
Kan jag förbereda rätten i förväg?▼
Du kan hacka grönsakerna och blanda såsen dagen innan, vilket sparar mycket tid. Nudlarna bör dock kokas och wokas precis innan servering för att behålla sin spänst. En nylagad rätt smakar alltid bäst när det gäller asiatisk wok.
Vad gör jag om jag inte har mirin?▼
Om du saknar mirin i skafferiet kan du ersätta det med en nypa extra socker blandat med lite vitt vin eller vatten. Mirin bidrar med sötma och glans, så socker är nyckeln för att balansera sältan från sojan.
Är udon nudlar glutenfria?▼
Nej, traditionella udon görs på vetemjöl och är inte glutenfria. För ett glutenfritt alternativ kan du använda breda risnudlar istället, men då blir det tekniskt sett inte en klassisk Yaki Udon, även om smakerna fortfarande blir fantastiska.
Laddar kommentarer...










