Ugnsbakad Lax med Citron

Laga saftig ugnsbakad lax med citron och dill på 20 min! En fräsch vardagsfavorit som sköter sig själv i ugnen. Nyttigt, enkelt och klassiskt gott. Testa!
Ugnsbakad Lax med Citron
Laga saftig ugnsbakad lax med citron och dill på 20 min! En fräsch vardagsfavorit som sköter sig själv i ugnen. Nyttigt, enkelt och klassiskt gott. Testa!

Så här gör du
Gör så här
Värm ugnen
Sätt ugnen på 200°C och ta fram en ugnsform som rymmer laxbitarna luftigt.
Sätt ugnen på 200°C och ta fram en ugnsform som rymmer laxbitarna luftigt.
Förbered laxen
Lägg laxfiléerna i formen med skinnsidan nedåt (om de har skinn).
Lägg laxfiléerna i formen med skinnsidan nedåt (om de har skinn).
Smaksätt
Ringla över olivolja jämnt över fisken och krydda rikligt med dill, salt och svartpeppar.
Ringla över olivolja jämnt över fisken och krydda rikligt med dill, salt och svartpeppar.
Toppa
Lägg en eller två citronskivor ovanpå varje laxbit för att ge smak och skydda ytan.
Lägg en eller två citronskivor ovanpå varje laxbit för att ge smak och skydda ytan.
Baka
Ställ in formen i mitten av ugnen och baka i cirka 15–18 minuter tills laxen är genombakad men saftig.
Ställ in formen i mitten av ugnen och baka i cirka 15–18 minuter tills laxen är genombakad men saftig.
Servera
Servera genast tillsammans med valfria tillbehör som potatis eller ris.
Servera genast tillsammans med valfria tillbehör som potatis eller ris.
Näringsvärde
per portionProtein
25 g
Kolhydrater
1 g
Fett
27 g
Fiber
0 g
Tips & Tricks för Ugnsbakad Lax med Citron – Saftigt & Enkelt Recept
För bästa resultat
Att lyckas med ugnsbakad lax med citron handlar nästan helt om temperaturen. Många råkar baka laxen för länge tills den blir torr och vitvita proteiner tränger ut. Använd gärna en digital termometer; när innertemperaturen når 48–50 grader är laxen perfekt 'smältande' och saftig. Den efterbakas dessutom något när du tar ut den ur ugnen. Låt gärna laxen vila i rumstemperatur i 10 minuter innan du sätter in den i ugnen, så tillagas den jämnare än om den kommer iskall direkt från kylen.
Tidssparande knep
För att göra disken minimal och tillagningen smidigare, lägg ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie i botten av ugnsformen. Då slipper du skrubba formen efteråt. Om du har riktigt bråttom kan du skära laxfiléerna i mindre kuber innan du bakar dem; då blir din ugnsbakad lax med citron klar på knappt 8–10 minuter. Medan fisken står i ugnen hinner du koka couscous eller snabbmakaroner och slänga ihop en kall sås, vilket gör att hela middagen står på bordet under 20 minuter.
Maxa smaken
Citron och dill är en klassiker, men vill du ta smakerna till nästa nivå kan du hyvla lite smör över filéerna innan de åker in i ugnen. Smöret smälter ner och blandas med citronsaften till en naturlig sås. Att riva vitlök och blanda med oljan ger också en fantastisk arom. För en lyxigare variant, strö över lite flingsalt och rosépeppar vid servering. Om du vill ha mer textur kan du toppa fisken med rostade pinjenötter eller mandelspån efter att den kommit ut ur ugnen.
Lagring & hållbarhet
Tillagad lax håller sig bra i kylen i upp till 2 dagar i en lufttät behållare. Kall lax är faktiskt otroligt gott, så resterna av din ugnsbakad lax med citron passar perfekt att smula ner i en pastasallad eller lägga på en knäckemacka dagen efter. Undvik helst att värma upp laxen i mikron då den lätt blir torr och börjar lukta starkt. Om du måste värma den, gör det försiktigt på låg värme i ugnen under folie för att behålla fukten.
Vanliga frågor om Ugnsbakad Lax med Citron – Saftigt & Enkelt Recept
Hur lång tid tar lax i ugnen?▼
Vid 200°C tar portionsbitar av lax oftast 12–15 minuter, medan en hel laxsida kan ta 20–25 minuter. Tiden beror på tjockleken. Din ugnsbakad lax med citron är klar när den flikar sig lätt med en gaffel och har en ljusrosa kärna.
Ska man ha skinnet kvar?▼
Det är en smaksak, men skinnet hjälper till att hålla filén saftig och förhindrar att den fastnar i formen. Du kan enkelt lossa köttet från skinnet vid servering om du inte vill äta det. Bakar du laxen med skinnet nedåt blir resultatet oftast saftigast.
Kan jag använda fryst lax?▼
Ja, men tina den helst helt i kylskåp innan tillagning för jämnast resultat. Om du bakar fryst lax direkt i ugnen måste du öka tiden rejält, och risken är att utsidan blir torr innan insidan är klar. Tina den därför först för bäst smak.
Varför kommer det ut vitt guck?▼
Det vita som tränger ut är protein (albumin) som koagulerar. Det är helt ofarligt men betyder oftast att laxen tillagats på för hög värme eller för länge. Sänk ugnstemperaturen eller ta ut fisken lite tidigare för att undvika detta.
Vad passar till lax med citron?▼
Pressad potatis, kokt färskpotatis eller ett gott potatismos är klassiker. Även ris, quinoa eller en stor grönsallad fungerar utmärkt. En kall sås baserad på gräddfil, dill och rom (romsås) är nästan obligatoriskt till denna rätt.
Kan jag byta dillen mot något annat?▼
Absolut! Färsk persilja, gräslök eller basilika fungerar också bra. Vill du ha en mer asiatisk touch på din ugnsbakad lax med citron kan du använda koriander och lite riven ingefära istället för de klassiska örterna.
Laddar kommentarer...









