Havrescones

Baka saftiga havrescones på 20 min! Ett enkelt och nyttigt recept med havregryn som hela familjen älskar. Perfekt till frukost eller brunch. Prova idag!
Havrescones
Baka saftiga havrescones på 20 min! Ett enkelt och nyttigt recept med havregryn som hela familjen älskar. Perfekt till frukost eller brunch. Prova idag!

Så här gör du
Gör så här
Sätt på ugnen
Värm ugnen till 250°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Värm ugnen till 250°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda torrt
Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt i en stor bunke.
Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt i en stor bunke.
Fördela smöret
Tärna det kalla smöret och nyp ihop det med mjölblandningen med fingertopparna tills det blir en grynig massa.
Tärna det kalla smöret och nyp ihop det med mjölblandningen med fingertopparna tills det blir en grynig massa.
Gör degen
Häll i mjölken och rör snabbt ihop till en klibbig deg (arbeta inte degen för mycket).
Häll i mjölken och rör snabbt ihop till en klibbig deg (arbeta inte degen för mycket).
Forma och grädda
Dela degen i 4 delar, platta ut till runda kakor (ca 1-2 cm tjocka) på plåten, nagga med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter tills de fått fin färg.
Dela degen i 4 delar, platta ut till runda kakor (ca 1-2 cm tjocka) på plåten, nagga med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter tills de fått fin färg.
Näringsvärde
per portionProtein
12 g
Kolhydrater
58 g
Fett
16 g
Fiber
4 g
Tips & Tricks för Havrescones – Snabbt & Nyttigt Recept till Frukost
För bästa resultat
Nyckeln till att få riktigt saftiga havrescones är att inte arbeta degen för mycket. Sconesdeg ska vara kladdig och lite ojämn; om du knådar den som en vanlig jäsdeg aktiveras glutenet i vetemjölet, vilket resulterar i hårda och sega scones istället för den där frasiga, mjuka texturen vi vill åt. Använd kallt smör och nyp snabbt ihop det med de torra ingredienserna. När du tillsätter vätskan, rör bara precis tills allt har blandats. Det gör att brödet blir luftigt och reser sig fint i ugnen.
Tidssparande knep
Vill du njuta av nybakat bröd en stressig vardagsmorgon? Förbered de torra ingredienserna (mjöl, havregryn, bakpulver och salt) kvällen innan och förvara i en bunke med lock eller en påse. På morgonen behöver du bara tärna ner smöret och blanda i mjölken. Medan ugnen värms upp hinner du snabbt forma dina havrescones på plåten. Genom att ha torrvarorna redo sparar du värdefulla minuter och minimerar stöket i köket när du är nyvaken, vilket gör tröskeln lägre för att baka eget bröd.
Maxa smaken
Havre har en naturligt mild och nötig smak som är fantastisk, men den går att lyfta ytterligare. Prova att rosta havregrynen lätt i en torr stekpanna innan du blandar ner dem i degen för en djupare smakprofil. Du kan också tillsätta brödkryddor som anis och fänkål för en mer traditionell karaktär, eller riva ner lite lagrad ost och blanda i solrosfrön för matigare scones. Pensla gärna bröden med lite filmjölk eller ägg och strö över extra havregryn eller flingsalt innan gräddning för en vacker och krispig yta.
Lagring & hållbarhet
Scones är absolut godast när de är nygräddade och fortfarande lite ljumna, men det går att spara dem. Överblivna havrescones bör svalna helt innan de läggs i en plastpåse. De håller sig mjuka i en dag i rumstemperatur. Ska de sparas längre rekommenderar jag att frysa in dem direkt. När suget faller på, ta fram dem och värm i ugnen på 150 grader i några minuter eller dela dem och rosta i brödrosten. Då får de tillbaka sin frasiga yta och smakar nästan som nybakat igen.
Vanliga frågor om Havrescones – Snabbt & Nyttigt Recept till Frukost
Hur lång tid tar det att baka havrescones?▼
Det är ett av de snabbaste bröden du kan baka! Från det att du tar fram bunken tills du har nybakat bröd tar det bara cirka 20–25 minuter. Eftersom havrescones bakas på bakpulver behöver de inte jäsa, vilket sparar massor av tid. Perfekt för spontana frukostar.
Hur många scones blir det av receptet?▼
Receptet är anpassat för att göra 4 stora kakor (rundlar). Varje kaka kan sedan delas i fyra delar vid servering om man vill ha mindre bitar, eller ätas hel som en rejäl frukostmacka. Det räcker gott och väl till en familj på fyra personer.
Kan jag göra dem glutenfria?▼
Ja, det går bra. Byt ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix och se till att använda 'ren havre' som är certifierad glutenfri. Du kan behöva tillsätta lite psylliumhusk (fiberhusk) för att degen ska hålla ihop bättre, då glutenfritt mjöl beter sig annorlunda.
Kan jag byta ut mjölken?▼
Absolut! Du kan använda filmjölk eller yoghurt för lite syrligare scones, vilket ofta gör dem ännu saftigare. Vill du göra dem veganska eller mjölkfria fungerar havredryck eller sojamjölk utmärkt som ersättning i detta recept på havrescones.
Varför blir mina scones torra?▼
Torra scones beror oftast på två saker: antingen har du använt för mycket mjöl eller så har du gräddat dem för länge. Degen ska vara ganska klibbig när du klickar ut den. Använd mjölade händer för att forma dem snarare än att arbeta in mer mjöl i degen.
Vad är gott att ha på?▼
Det klassiska tillbehöret är smör, marmelä och ost, vilket passar perfekt till havresmaken. För en lyxigare brunch kan du servera dem med färskost och rökt lax, eller varför inte lemon curd och vispad grädde (clotted cream) för en engelsk touch?
Laddar kommentarer...










