Filmjölksscones

Filmjölksscones – baka superenkla och luftiga bröd på 15 minuter! Saftiga scones utan smör som passar perfekt till helgfrukosten. Prova receptet redan nu!
Filmjölksscones
Filmjölksscones – baka superenkla och luftiga bröd på 15 minuter! Saftiga scones utan smör som passar perfekt till helgfrukosten. Prova receptet redan nu!

Så här gör du
Gör så här
Värm ugnen för filmjölksscones
Sätt ugnen på 250°C (över- och undervärme) så att den är riktigt varm och redo när sconesen ska in.
Sätt ugnen på 250°C (över- och undervärme) så att den är riktigt varm och redo när sconesen ska in.
Blanda torra ingredienser till filmjölksscones
Blanda vetemjöl, rågmjöl, bakpulver och salt i en stor bunke så att bakpulvret fördelas jämnt.
Blanda vetemjöl, rågmjöl, bakpulver och salt i en stor bunke så att bakpulvret fördelas jämnt.
Tillsätt filmjölk och forma degen
Häll i filmjölken och rör snabbt ihop till en kladdig deg med en gaffel eller slev. Överarbeta inte degen.
Häll i filmjölken och rör snabbt ihop till en kladdig deg med en gaffel eller slev. Överarbeta inte degen.
Klicka ut filmjölksscones på plåten
Klicka ut 6 jämnstora högar av degen på en plåt med bakplåtspapper (de behöver inte formas snyggt).
Klicka ut 6 jämnstora högar av degen på en plåt med bakplåtspapper (de behöver inte formas snyggt).
Grädda filmjölksscones till gyllenbrun färg
Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter tills sconesen är gyllenbruna. Låt svalna något på galler under bakduk.
Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter tills sconesen är gyllenbruna. Låt svalna något på galler under bakduk.
Näringsvärde
per portionProtein
5 g
Kolhydrater
26 g
Fett
1 g
Fiber
2 g
Tips & Tricks för Filmjölksscones – superenkla och luftiga | frukost på 15 min
För bästa resultat
Hemligheten med riktigt lyckade filmjölksscones är att arbeta degen så lite som möjligt. Eftersom receptet innehåller bakpulver istället för jäst, börjar jäsprocessen direkt när vätskan möter de torra ingredienserna. Rör bara ihop smeten tills mjölet precis blandats in; överarbetar du degen blir sconesen sega och kompakta istället för luftiga. Filmjölkens syra reagerar med bakpulvret och ger ett extra lyft i ugnen, så se till att ugnen är riktigt varm (250 grader) när du sätter in plåten för att maximera denna effekt.
Tidssparande knep
Detta är redan ett av världens snabbaste bröd, men du kan spara ännu mer tid på morgonen. Mät upp alla torra ingredienser till dina filmjölksscones kvällen innan och förvara i en bunke med lock. På morgonen behöver du bara hälla i filmjölken och röra om. Eftersom degen är kladdig, klicka ut den med en sked direkt på bakplåtspapper så slipper du mjöla bakbordet och kladda ner händerna. Det sparar både tid och disk, vilket är guld värt en trött helgmorgon.
Maxa smaken
Grundreceptet är milt och gott, men det går enkelt att variera. Eftersom dessa scones bakas utan smör i degen får de en ren smak som passar perfekt med pålägg, men vill du ha mer karaktär kan du tillsätta brödkryddor som anis eller fänkål för en klassisk svensk smakprofil. Riven ost eller lite hackade oliver i degen gör dem till ett utmärkt tillbehör till soppor. För en sötare variant av filmjölksscones, blanda i russin eller torkade tranbär som ger en härlig sötma mot den syrliga filmjölken.
Lagring & hållbarhet
Scones är alltid godast nygräddade och fortfarande lite ljumma. Om du får filmjölksscones över bör de frysas in så fort de svalnat. I frysen håller de sig fräscha i upp till 3 månader. Tina dem snabbt i mikron eller ugnen innan servering så smakar de nästan som nybakade igen. Förvarar du dem i rumstemperatur blir de snabbt torra, så frys hellre in en extra gång än att låta dem ligga framme i brödkorgen till dagen efter.
Vanliga frågor om Filmjölksscones – superenkla och luftiga | frukost på 15 min
Varför använda filmjölk i scones?▼
Filmjölk gör sconesen saftigare och ger en god, svagt syrlig smak. Syran i filmjölken reagerar också effektivt med bakpulvret, vilket hjälper brödet att jäsa och bli luftigt utan att man behöver knåda. Det är nyckeln till goda filmjölksscones.
Kan jag byta ut rågmjölet?▼
Ja, det går bra. Om du vill ha ljusare scones kan du ersätta rågmjölet med lika stor mängd vetemjöl. Vill du ha dem grövre kan du använda grahamsmjöl istället. Rågmjölet ger dock en mustigare smak och lite mer tuggmotstånd.
Behövs inget smör i degen?▼
Nej, detta recept är bakat helt utan matfett i själva degen, vilket gör dem magrare än klassiska engelska scones. Fettet och saftigheten kommer från filmjölken. De blir godast om du serverar dem med smör på toppen istället.
Hur vet jag att de är klara?▼
Sconesen ska ha fått fin färg på både ovansidan och undersidan. De tar ca 10–12 minuter i 250 grader. Knacka på undersidan av en scone; låter det ihåligt är dina filmjölksscones färdiggräddade.
Kan jag göra dem glutenfria?▼
Du kan byta ut mjölet mot en glutenfri mjölmix. Tänk på att glutenfria degar ofta behöver lite mer vätska eller fiberhusk för att hålla ihop bra, så justera mängden filmjölk försiktigt tills konsistensen känns rätt.
Vad passar att servera till?▼
Klassiska tillbehör är smör, ost och marmelad. Eftersom degen inte är söt passar de även utmärkt till salta pålägg som skinka, leverpastej eller varför inte till en krämig soppa eller sallad.
Laddar kommentarer...










