Saftiga Fullkornscones

Baka saftiga fullkornscones till frukost! Fiberrikt och enkelt recept med linfrön som hela familjen mår bra av. Klara på 25 minuter. Perfekt till helgfrukost!
Saftiga Fullkornscones
Baka saftiga fullkornscones till frukost! Fiberrikt och enkelt recept med linfrön som hela familjen mår bra av. Klara på 25 minuter. Perfekt till helgfrukost!

Så här gör du
Gör så här
Blanda torrt
Sätt ugnen på 250°C. Blanda fullkornsmjöl, vetemjöl, linfrön, bakpulver och salt i en bunke.
Sätt ugnen på 250°C. Blanda fullkornsmjöl, vetemjöl, linfrön, bakpulver och salt i en bunke.
Fördela smöret
Tärna det kalla smöret och nyp ihop det med mjölblandningen med fingrarna tills det blir en grynig massa.
Tärna det kalla smöret och nyp ihop det med mjölblandningen med fingrarna tills det blir en grynig massa.
Tillsätt vätska
Häll i mjölken och rör snabbt ihop till en kladdig deg; undvik att knåda.
Häll i mjölken och rör snabbt ihop till en kladdig deg; undvik att knåda.
Forma
Klicka ut degen till 4 runda kakor på en plåt med bakplåtspapper (eller 8 mindre bullar) och platta till dem något; nagga gärna med en gaffel.
Klicka ut degen till 4 runda kakor på en plåt med bakplåtspapper (eller 8 mindre bullar) och platta till dem något; nagga gärna med en gaffel.
Grädda
Grädda mitt i ugnen i cirka 12–14 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna något på galler innan servering.
Grädda mitt i ugnen i cirka 12–14 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna något på galler innan servering.
Näringsvärde
per portionProtein
8 g
Kolhydrater
32 g
Fett
14 g
Fiber
6 g
Tips & Tricks för Saftiga Fullkornscones – Nyttigt och Enkelt Recept
För bästa resultat
För att få dina fullkornscones så där härligt frasiga och höga är det viktigt att inte arbeta degen för mycket. När vätskan tillsätts ska du bara röra ihop degen snabbt tills den precis går ihop. Om du knådar för länge aktiveras glutenet i vetemjölet, vilket gör brödet segt och kompakt istället för luftigt. Se också till att smöret är kylskåpskallt när du nypers ihop det med mjölet; de små smörbitarna som smälter först i ugnen skapar små fickor av ånga som lyfter sconesen.
Tidssparande knep
Vill du spara tid på morgonen kan du mäta upp och blanda alla torra ingredienser i en bunke eller burk redan kvällen innan. På morgonen behöver du bara nypa i smöret och tillsätta mjölken, vilket gör att du kan ha rykande färska fullkornscones på bordet på under 20 minuter. Använd gärna bakplåtspapper på plåten så slipper du diska den efteråt. Att platta ut degen till en stor kaka och skåra den med en kniv går också snabbare än att forma individuella små bullar.
Maxa smaken
Fullkornsmjöl har en nötigare karaktär som gifter sig väl med lite sötma. Prova att tillsätta en tesked honung eller lönnsirap i degvätskan för att runda av smaken. För extra textur och smak kan du rosta linfröna lätt i en torr panna innan de blandas i degen. Vill du variera dig kan du byta ut hälften av linfröna mot solroskärnor eller pumpakärnor. En nypa brödkryddor som anis eller fänkål kan också ge en härlig smakdimension som påminner om klassiskt frukostbröd.
Lagring & hållbarhet
Scones är absolut godast nygräddade och varma, men detta fiberrika recept håller sig saftigt lite längre än vanliga vita scones. Får du fullkornscones över bör de frysas in så fort de svalnat. I frysen håller de i upp till 3 månader. Tina dem sedan snabbt i ugnen eller brödrosten så smakar de nästan som nybakade igen. Undvik att förvara dem i rumstemperatur i plastpåse mer än en dag, då de lätt tappar sin frasighet och blir mjuka.
Vanliga frågor om Saftiga Fullkornscones – Nyttigt och Enkelt Recept
Hur vet jag att sconesen är klara?▼
De ska ha fått en fin gyllenbrun färg på toppen och kännas lätta när du lyfter på dem. Knacka lite försiktigt på undersidan av dina fullkornscones; om det låter ihåligt är de färdiggräddade. Gräddningstiden kan variera beroende på ugn, så håll koll efter 10 minuter.
Hur många scones blir det?▼
Receptet är beräknat till 4 portionskakor (runda kakor som delas i fyra delar, totalt 16 små bitar) eller ca 8–10 fristående runda bullar. Det räcker lagom till en frukost för 4 personer. De är mättande tack vare fibrerna.
Kan jag byta ut mjölken?▼
Ja, det går utmärkt att använda filmjölk eller naturell yoghurt istället för mjölk. Det ger ofta ännu saftigare fullkornscones med en lätt syrlig smak. Du kan också använda växtbaserade alternativ som havremjölk eller sojamjölk om du vill göra dem mjölkfria.
Varför smular mina scones?▼
Om de smular för mycket har du troligen använt för mycket mjöl eller för lite vätska. Fullkornsmjöl suger åt sig mer vätska än vitt mjöl, så var noga med måtten. Degen ska vara kladdig men hanterbar när du klickar ut den på plåten.
Är linfrön nyttiga?▼
Ja, linfrön är rika på fiber och omega-3-fetter. Hela linfrön passerar dock ofta kroppen hela, så för maximalt näringsupptag kan du krossa dem lätt i en mortel innan du bakar. Men även hela frön bidrar med bra funktion för magen och härligt tuggmotstånd.
Vad är godast att ha på?▼
Klassiska tillbehör som smör, ost och marmelad är alltid en hit. Till dessa lite grövre bröd passar även färskost, skivad avokado eller hummus väldigt bra. En skiva lagrad prästost och lite gurka är en svensk klassiker som aldrig slår fel.
Laddar kommentarer...










