Pasta med Kyckling och Broccoli

Laga krämig pasta med kyckling och broccoli på 20 min! En enkel vardagsfavorit med vitlök och grädde som hela familjen älskar. Snabbt, gott och mättande.
Pasta med Kyckling och Broccoli
Laga krämig pasta med kyckling och broccoli på 20 min! En enkel vardagsfavorit med vitlök och grädde som hela familjen älskar. Snabbt, gott och mättande.

Så här gör du
Gör så här
Koka pasta och broccoli
Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen; låt broccolin koka med de sista 3–4 minuterna.
Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen; låt broccolin koka med de sista 3–4 minuterna.
Förbered kycklingen
Skär kycklingfilén i lagom stora munsbitar medan vattnet kokar upp.
Skär kycklingfilén i lagom stora munsbitar medan vattnet kokar upp.
Stek kycklingen
Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och stek kycklingbitarna tills de är genomstekta och fått fin färg.
Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och stek kycklingbitarna tills de är genomstekta och fått fin färg.
Gör såsen
Pressa ner vitlöken i pannan, häll på grädden och låt det sjuda i några minuter tills såsen tjocknar något.
Pressa ner vitlöken i pannan, häll på grädden och låt det sjuda i några minuter tills såsen tjocknar något.
Blanda och smaka av
Häll av pastan och broccolin, vänd ner dem i såsen, smaka av med salt och peppar och servera direkt.
Häll av pastan och broccolin, vänd ner dem i såsen, smaka av med salt och peppar och servera direkt.
Näringsvärde
per portionProtein
32 g
Kolhydrater
48 g
Fett
24 g
Fiber
4 g
Tips & Tricks för Pasta med Kyckling och Broccoli – Krämig Vardagsmat
För bästa resultat
För att din pasta med kyckling och broccoli ska bli sådär härligt krämig och inte torr, är pastavattnet din bästa vän. Häll inte av allt vatten i vasken! Spara cirka en deciliter av det stärkelserika kokvattnet precis innan du häller av pastan. När du sedan blandar pastan med gräddsåsen, tillsätt lite av vattnet. Stärkelsen hjälper såsen att emulgera och fästa på pastan istället för att rinna av. Var också noga med att inte överkoka broccolin; den ska ha kvar lite tuggmotstånd ('al dente') för att ge rätt texturkontrast mot den mjuka kycklingen och pastan.
Tidssparande knep
Vill du minimera disken och spara tid? Koka broccolin i samma kastrull som pastan! Lägg i broccolibuketterna när det återstår cirka 3–4 minuter av pastans koktid. På så sätt blir allt klart samtidigt och du slipper använda (och diska) en extra kastrull. Ett annat knep för snabbare pasta med kyckling och broccoli är att använda kökssaxen för att klippa ner kycklingen direkt i stekpannan istället för att använda skärbräda och kniv, vilket minskar risken för korskontaminering och sparar diskmoment.
Maxa smaken
Grädde och kyckling är en mild bas som mår bra av lite syra och sälta. Riv gärna ner lite citronskal i såsen precis på slutet; det ljusar upp den tunga gräddsmaken fantastiskt bra. En rejäl näve riven parmesanost som får smälta ner i såsen ger en djup umami som lyfter rätten till restaurangnivå. Gillar du lite hetta? Fräs med en nypa chiliflakes tillsammans med vitlöken. Att rosta broccolin i ugnen istället för att koka den ger också en nötigare och mer intensiv smak till denna måltid.
Lagring & hållbarhet
Krämiga pastarätter kan ibland bli lite torra när de står i kylen, eftersom pastan fortsätter suga åt sig vätska. Förvara din pasta med kyckling och broccoli i en lufttät matlåda i kylen i upp till 3 dagar. När du värmer matlådan i mikron, tillsätt en matsked vatten eller mjölk och rör om halvvägs. Det gör att såsen blir krämig igen istället för att fettet separerar. Rätten går att frysa, men tänk på att gräddsåser kan skära sig lite och broccolin kan tappa spänst vid upptining.
Vanliga frågor om Pasta med Kyckling och Broccoli – Krämig Vardagsmat
Hur lång tid tar det att laga rätten?▼
Det är en riktig snabbmatshjälte som är klar på cirka 25 minuter. Eftersom du kokar pastan samtidigt som du steker kycklingen till din pasta med kyckling och broccoli, blir allt klart parallellt. Perfekt för stressiga vardagar när energin är låg.
Hur många portioner blir det?▼
Receptet är beräknat för 4 normalstora portioner. Om ni är väldigt hungriga eller har tonåringar i huset kan det vara smart att öka mängden pasta något, eller servera med ett gott bröd vid sidan av för att dryga ut måltiden.
Kan jag använda fryst broccoli?▼
Ja, det går utmärkt. Fryst broccoli är ofta förvälld, så den behöver inte koka lika länge som färsk. Lägg i den frysta broccolin i pastavattnet de sista 2 minuterna, eller låt den tina direkt i den varma såsen.
Kan jag byta ut grädden?▼
Absolut. Vill du ha en lättare variant kan du använda matlagningsgrädde (4% eller 15%) eller en blandning av mjölk och lite majsstärkelse. Crème fraîche fungerar också bra om du vill ha en syrligare sås, men rör då ner den på slutet utan att koka den för hårt.
Är det glutenfritt?▼
Själva såsen med kyckling och broccoli är naturligt glutenfri. För att göra hela rätten glutenfri behöver du bara byta ut den vanliga pastan mot en glutenfri sort, till exempel majspasta eller linspasta. Smaken blir precis lika god.
Vad kan jag ha i mer?▼
Detta är ett flexibelt grundrecept. Soltorkade tomater, knaperstekt bacon, champinjoner eller gröna ärtor är jättegoda tillägg. Rostade pinjenötter på toppen vid servering ger också en härlig textur och lyxig känsla.
Laddar kommentarer...










