Chokladbollar med kokos

Chokladbollar med kokos – klassiska godsaker med kaffe och kakao. Klara på 20 minuter utan ugn. Perfekt fika som alla älskar. Baka detta enkla recept nu!
Chokladbollar med kokos
Chokladbollar med kokos – klassiska godsaker med kaffe och kakao. Klara på 20 minuter utan ugn. Perfekt fika som alla älskar. Baka detta enkla recept nu!

Så här gör du
Gör så här
Förbered smör och kaffe för chokladbollar
Ta fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt och mjukt. Brygg starkt kaffe och låt det svalna helt innan du börjar baka.
Ta fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt och mjukt. Brygg starkt kaffe och låt det svalna helt innan du börjar baka.
Blanda torra ingredienser till chokladbollssmet
Mät upp strösocker, havregryn, kakao och vaniljsocker i en stor bunke. Blanda dem lätt så att kakaon fördelas.
Mät upp strösocker, havregryn, kakao och vaniljsocker i en stor bunke. Blanda dem lätt så att kakaon fördelas.
Gör smeten till chokladbollar med kokos
Tillsätt det mjuka smöret och det kalla kaffet. Arbeta ihop allt med händerna eller en elvisp tills du har en jämn, mörk och kladdig smet utan smörklumpar.
Tillsätt det mjuka smöret och det kalla kaffet. Arbeta ihop allt med händerna eller en elvisp tills du har en jämn, mörk och kladdig smet utan smörklumpar.
Forma runda chokladbollar av smeten
Ta en klick smet och rulla till runda bollar i önskad storlek mellan handflatorna (ca 20 st). Fukta händerna lätt om det kladdar.
Ta en klick smet och rulla till runda bollar i önskad storlek mellan handflatorna (ca 20 st). Fukta händerna lätt om det kladdar.
Garnera chokladbollarna med kokosflingor
Häll kokosflingor på ett fat. Rulla bollarna direkt i kokosen tills de är helt täckta runt om.
Häll kokosflingor på ett fat. Rulla bollarna direkt i kokosen tills de är helt täckta runt om.
Kyl och servera chokladbollar med kokos
Lägg de färdiga bollarna på en tallrik eller i en burk och låt dem stelna i kylen i minst 20 minuter innan servering för bästa konsistens.
Lägg de färdiga bollarna på en tallrik eller i en burk och låt dem stelna i kylen i minst 20 minuter innan servering för bästa konsistens.
Näringsvärde
per portionProtein
1 g
Kolhydrater
9 g
Fett
5 g
Fiber
1 g
Tips & Tricks för Chokladbollar med kokos – klassiskt och enkelt recept | fika
För bästa resultat
Hemligheten bakom riktigt goda chokladbollar med kokos ligger i smörets temperatur och bearbetningen. Använd alltid rumsvarmt smör, inte smält, för att få den där perfekta krämiga konsistensen som smälter i munnen. Om du smälter smöret blir smeten för lös och bollarna tappar sin form. Vispa gärna smör och socker poröst med elvisp innan du tillsätter resten av ingredienserna; det gör att sockerkristallerna löser sig bättre och du slipper det knastriga ljudet när du tuggar. Använd också en god kakao av hög kvalitet för djupast chokladsmak.
Tidssparande knep
Även om detta är ett snabbt recept kan kladdiga händer sänka tempot. Ett smart knep när du ska rulla dina chokladbollar med kokos är att blöta händerna lätt med kallt vatten eller använda engångshandskar. Då fastnar inte smeten lika lätt och du får jämnare, finare bollar snabbare. För att spara disk och tid kan du väga upp alla ingredienser direkt i bunken på en köksvåg (nollställ mellan varje ingrediens). Vill du att smeten ska stelna fortare? Ställ in bunken i frysen i 10 minuter istället för kylen innan rullning.
Maxa smaken
Kaffet är nyckeln till den klassiska smaken, men se till att det är riktigt starkt och kallt. Espresso ger en fantastisk djup ton som balanserar sötman perfekt. Vill du variera smaken på dina chokladbollar med kokos kan du tillsätta en nypa flingsalt i smeten; sältan lyfter chokladsmaken till nya nivåer. För en vuxnare smak är en skvätt rom eller kaffelikör ett populärt tillägg. Rosta gärna kokosflingorna snabbt i en torr stekpanna innan du rullar bollarna i dem för en nötig och mer sofistikerad arom.
Lagring & hållbarhet
Det fina med dessa sötsaker är att de håller länge och nästan blir godare efter några dagar i kylen. Förvara dina chokladbollar med kokos i en lufttät burk i kylskåpet, där de håller sig fräscha i upp till två veckor. De går också utmärkt att frysa in och tinar på bara några minuter i rumstemperatur. Många tycker faktiskt att de är godast att äta direkt från frysen när de är riktigt kalla och fasta. Perfekt att ha redo när sötsuget slår till oväntat.
Vanliga frågor om Chokladbollar med kokos – klassiskt och enkelt recept | fika
Varför blir mina chokladbollar torra?▼
Torra bollar beror oftast på att man haft i för mycket havregryn i förhållande till smöret, eller att smöret varit för kallt och inte blandats ut ordentligt. Se till att mäta havregrynen noga och arbeta ihop smeten tills den är helt slät och glansig.
Hur många chokladbollar blir det?▼
Detta recept ger cirka 20 normalstora chokladbollar med kokos. Antalet beror förstås på hur stora du rullar dem. Ska du baka till ett stort barnkalas eller buffé rekommenderar jag att du dubblar satsen, då de brukar gå åt väldigt fort.
Kan man byta ut kaffet?▼
Absolut! Om du bakar till små barn eller inte gillar kaffe kan du ersätta det med vatten, mjölk eller apelsinjuice. Apelsinjuice ger en jättegod smakbrytning mot chokladen (choklad/apelsin), medan vatten gör smaken mer neutral.
Går det att göra dem veganska?▼
Ja, det är väldigt enkelt. Byt bara ut smöret mot ett växtbaserat margarin. Smaken och konsistensen på dina chokladbollar med kokos blir nästan identisk. Kontrollera också att sockret är veganskt om du är noga (vissa sockerarter renas med benkol, dock ovanligt i Sverige).
Varför fastnar inte kokosen?▼
Om smeten är för torr eller om bollarna hunnit torka på ytan fäster inte garneringen. Rulla bollarna i kokos direkt efter att du format dem i handen, medan ytan fortfarande är lite kladdig och varm av handvärmen.
Kan jag använda pärlsocker istället?▼
Självklart! Det är den andra klassiska varianten. Byt ut kokosen mot pärlsocker rakt av. Vissa föredrar det knapriga sockret framför kokosens textur. Du kan också rulla i strössel, hackade nötter eller kakao för variation.
Laddar kommentarer...










