Krämig Lasagne med Fetaost

Laga krämig lasagne med fetaost ikväll! En smakrik vardagsfavorit där sältan från osten möter len grädde. Enkelt, lyxigt och klart på 40 min. Testa nu!
Krämig Lasagne med Fetaost
Laga krämig lasagne med fetaost ikväll! En smakrik vardagsfavorit där sältan från osten möter len grädde. Enkelt, lyxigt och klart på 40 min. Testa nu!

Så här gör du
Gör så här
Sätt ugnen
Värm ugnen till 200°C (över- och undervärme).
Värm ugnen till 200°C (över- och undervärme).
Stek färsen
Hetta upp en stekpanna med lite matfett och bryn färsen tills den är genomstekt och fått fin färg.
Hetta upp en stekpanna med lite matfett och bryn färsen tills den är genomstekt och fått fin färg.
Gör såsen
Häll på grädden och krydda med oregano, salt och peppar; låt det koka upp.
Häll på grädden och krydda med oregano, salt och peppar; låt det koka upp.
Tillsätt fetaost
Smula ner fetaosten i pannan och rör om försiktigt så att den blandas med såsen men fortfarande har kvar lite bitar.
Smula ner fetaosten i pannan och rör om försiktigt så att den blandas med såsen men fortfarande har kvar lite bitar.
Varva lasagnen
Täck botten av en ugnsform med lite av såsen, lägg på lasagneplattor och varva sedan sås och plattor; avsluta med ett lager sås på toppen.
Täck botten av en ugnsform med lite av såsen, lägg på lasagneplattor och varva sedan sås och plattor; avsluta med ett lager sås på toppen.
Grädda
Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter tills lasagnen fått fin färg och plattorna är mjuka.
Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter tills lasagnen fått fin färg och plattorna är mjuka.
Näringsvärde
per portionProtein
35 g
Kolhydrater
45 g
Fett
38 g
Fiber
3 g
Tips & Tricks för Krämig Lasagne med Fetaost – Bästa Familjereceptet
För bästa resultat
För att din krämig lasagne med fetaost ska få den där perfekta konsistensen är det viktigt att såsen är tillräckligt rinnig innan gräddning. Lasagneplattorna suger åt sig stora mängder vätska i ugnen, och om färssåsen är för torr blir resultatet stabbigt. Låt färsen, grädden och fetaosten puttra ihop en kort stund så att smakerna hinner gifta sig, men späd gärna med en halv deciliter mjölk eller vatten om det känns tjockt. Använd en form som passar storleken på plattorna för att undvika tomma hörn som bränns vid.
Tidssparande knep
Vardagskvällar kräver smarta lösningar. För att snabba på processen rejält kan du använda färska lasagneplattor istället för torkade; då halveras nästan gräddningstiden i ugnen och du får maten på bordet snabbare. Ett annat tips är att smula fetaosten direkt i förpackningen innan du öppnar den – det sparar både tid och kladdiga fingrar. Om du vet att veckan blir stressig kan du förbereda köttfärssåsen dagen innan. Då behöver du bara montera din krämig lasagne med fetaost och skjuts in i ugnen när du kommer hem.
Maxa smaken
Fetaost har en underbar sälta och syra som bryter av mot den feta grädden, men du kan lyfta smakerna ännu mer. Tillsätt gärna en klyfta vitlök eller lite soltorkade tomater i färssåsen för att ge rätten en medelhavstouch. Oregano är klassiskt, men färsk basilika som läggs på efter gräddningen ger en fantastisk fräschör. För en extra dimension i din krämig lasagne med fetaost, prova att riva lite citronskal över färsen innan du varvar med plattorna. Syran från citronen balanserar det tunga på ett magiskt sätt.
Lagring & hållbarhet
Precis som många gratänger blir denna rätt nästan godare dagen efter när smakerna satt sig och konsistensen stabiliserats. Förvara överbliven krämig lasagne med fetaost i matlådor i kylen, där den håller sig utmärkt i 3–4 dagar. Den går också jättebra att frysa in i portionsbitar. Tänk på att tina den långsamt i kylskåp innan uppvärmning för att undvika att gräddsåsen skär sig eller blir grynig. Värm gärna i micron med ett lock för att behålla fuktigheten i pastan.
Vanliga frågor om Krämig Lasagne med Fetaost – Bästa Familjereceptet
Hur lång tid tar det att laga lasagnen?▼
Total tid är cirka 45 minuter. Förberedelserna och stekningen av färsen tar ungefär 15 minuter, och sedan sköter ugnen resten i 30 minuter. Det är en relativt snabb lasagnevariant eftersom du slipper koka en separat bechamelsås till din krämig lasagne med fetaost.
Kan jag göra den vegetarisk?▼
Absolut! Receptet fungerar precis lika bra med vegofärs gjord på soja eller ärta. Tänk bara på att vegofärs ibland suger åt sig mer vätska än köttfärs, så du kan behöva tillsätta lite extra grädde eller vatten i såsen.
Vilken fetaost ska jag välja?▼
Använd gärna en äkta grekisk fetaost gjord på får- och getmjölk för bäst smak och sälta. Salladsost (gjord på komjölk) fungerar också, men den smälter ofta ut mer och ger inte samma karaktäristiska smakprofil i din krämig lasagne med fetaost.
Varför blir lasagnen torr?▼
Det vanligaste misstaget är att man har för lite vätska i förhållande till mängden pasta. Pastaplattorna behöver mycket fukt för att bli mjuka. Se till att varje lager pasta täcks ordentligt av såsen, särskilt kanterna som annars blir hårda.
Kan jag förbereda den i förväg?▼
Ja, du kan montera hela lasagnen och ställa den i kylen plastad fram till gräddning. Om plattorna är torkade kan de dra åt sig vätska under tiden, så tillsätt gärna lite extra vätska precis innan du sätter in den i ugnen.
Vad passar att servera till?▼
Eftersom lasagnen är väldigt krämig och mäktig passar en syrlig och krispig sallad bäst till. En tomatsallad med rödlök och vinäger, eller en grönsallad med ruccola bryter av fint mot den rika smaken.
Laddar kommentarer...










