Snabb Lasagne i Stekpanna

Laga snabb lasagne i stekpanna på 20 minuter! En krämig one pot lasagne utan ugn. Perfekt vardagsmat som hela familjen älskar. Ett enkelt och gott recept!
Snabb Lasagne i Stekpanna
Laga snabb lasagne i stekpanna på 20 minuter! En krämig one pot lasagne utan ugn. Perfekt vardagsmat som hela familjen älskar. Ett enkelt och gott recept!

Så här gör du
Gör så här
Förbered grunden
Hacka löken fint. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller traktörpanna.
Hacka löken fint. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller traktörpanna.
Stek färsen
Fräs löken mjuk och tillsätt sedan färsen. Stek tills färsen är genomstekt och har fått lite färg. Krydda med salt, peppar och oregano.
Fräs löken mjuk och tillsätt sedan färsen. Stek tills färsen är genomstekt och har fått lite färg. Krydda med salt, peppar och oregano.
Tillsätt vätska
Häll i krossade tomater och grädde i pannan. Rör om och låt det koka upp.
Häll i krossade tomater och grädde i pannan. Rör om och låt det koka upp.
Lägg i pastan
Riv eller klipp de färska lasagneplattorna i mindre bitar (ca 3x3 cm) och vänd ner dem i såsen. Se till att plattorna täcks av vätska så gott det går.
Riv eller klipp de färska lasagneplattorna i mindre bitar (ca 3x3 cm) och vänd ner dem i såsen. Se till att plattorna täcks av vätska så gott det går.
Sjud
Låt puttra på medelvärme i cirka 10 minuter tills pastan är mjuk. Rör om försiktigt någon gång så att plattorna inte klibbar ihop.
Låt puttra på medelvärme i cirka 10 minuter tills pastan är mjuk. Rör om försiktigt någon gång så att plattorna inte klibbar ihop.
Toppa och servera
Strö över den rivna osten och lägg eventuellt på ett lock i någon minut tills osten smält. Servera direkt ur pannan.
Strö över den rivna osten och lägg eventuellt på ett lock i någon minut tills osten smält. Servera direkt ur pannan.
Näringsvärde
per portionProtein
30 g
Kolhydrater
35 g
Fett
28 g
Fiber
3 g
Tips & Tricks för Snabb Lasagne i Stekpanna – Enkel Middag på 20 Min
För bästa resultat
Att laga snabb lasagne i stekpanna handlar om att hantera vätskan och pastan rätt. Eftersom du inte använder ugnens omgivande värme måste lasagneplattorna ligga nedsänkta i såsen för att bli jämnt tillagade. Använd färska lasagneplattor då de blir klara på bara några minuter och suger åt sig såsen perfekt utan att bli degiga. Om såsen känns för tjock innan pastan är klar, tveka inte att tillsätta en liten skvätt vatten. Se också till att riva plattorna i lagom stora bitar så att de inte klibbar ihop till en enda stor klump i pannan.
Tidssparande knep
Hela poängen med detta recept är att spara tid och disk. Genom att använda en 'one pot'-metod slipper du både kastruller för bechamelsås och den stora ugnsformen. För att effektivisera din snabb lasagne i stekpanna ytterligare, klipp ner lasagneplattorna direkt i pannan med en kökssax istället för att riva dem för hand. Använd färdighackad lök från frysdisken eller lökpulver om det är riktigt bråttom. Det här är matlagning som är designad för de dagar då du vill ha hemlagat men har noll energi över.
Maxa smaken
Även om det går fort behöver du inte kompromissa med smaken. Låt färsen och löken brynas ordentligt i början – den stekytan ger en djup bas som kokt färs aldrig kan ge. Tillsätt gärna en matsked tomatpuré som får fräsa med färsen för extra umami, och snåla inte med örterna. Torkad oregano och basilika som får värmas upp i fettet smakar betydligt mer. För en lyxigare känsla, byt ut den vanliga rivna osten mot färsk mozzarella som du bryter i bitar över pannan på slutet; det ger de där härliga, trådiga oststrängarna.
Lagring & hållbarhet
Pasta rätter som denna tenderar att svälla lite när de står, vilket gör att resterna blir ganska fasta men fortfarande väldigt goda. Förvara din snabb lasagne i stekpanna i en lufttät matlåda i kylen i upp till 3 dagar. Vid uppvärmning i mikron är ett bra tips att stänka lite vatten över maten och köra på medelvärme; det hjälper pastan att bli mjuk och såsig igen istället för torr och gummiaktig. Rätten går att frysa, men pastan kan bli lite mjukare i konsistensen efter upptining.
Vanliga frågor om Snabb Lasagne i Stekpanna – Enkel Middag på 20 Min
Hur lång tid tar det att laga snabb lasagne i stekpanna?▼
Det tar ungefär 20 minuter totalt. Förberedelserna går på 5 minuter och tillagningen i pannan tar cirka 15 minuter. Det är betydligt snabbare än klassisk lasagne som ofta behöver 40 minuter bara i ugnen. Din snabb lasagne i stekpanna är den ultimata snabbmaten.
Kan jag använda torkade lasagneplattor?▼
Ja, det går, men det kräver mer vätska och längre koktid (ca 15–20 minuter sjudning). Du behöver förmodligen tillsätta cirka 1–2 dl extra vatten eller buljong. Färska plattor rekommenderas starkt för bästa och snabbaste resultat.
Hur många portioner blir det?▼
Receptet är beräknat för 4 normalstora portioner. Eftersom det är en ganska mättande rätt med grädde, kött och pasta brukar det räcka bra. Servera gärna med en grönsallad och kanske en bit bröd för att dryga ut måltiden ytterligare.
Kan jag göra den vegetarisk?▼
Absolut! Byt ut köttfärsen mot en formbar vegetarisk färs eller linser. Om du använder linser, tänk på att de kan behöva lite mer vätska och koktid beroende på om de är torkade eller konserverade. Halloumi i tärningar är också gott.
Varför fastnar pastan i botten?▼
Det kan hända om värmen är för hög eller om du inte rör om då och då. Sänk värmen till medel/låg när du lagt i pastan och se till att det finns tillräckligt med vätska i pannan. En bra non-stick-panna underlättar också.
Vilken ost passar bäst?▼
En blandning av mozzarella (för trådighet) och parmesan (för smak) är oslagbart. Men vanlig riven hushållsost, prästost eller cheddar fungerar också utmärkt. Ta det du har hemma i kylen!
Laddar kommentarer...










