Kyckling mango chutney curry

Krämig kyckling mango chutney curry – klar på 20 minuter! En söt och mild vardagsrätt som hela familjen älskar. Servera med ris. Laga receptet ikväll!
Kyckling mango chutney curry
Krämig kyckling mango chutney curry – klar på 20 minuter! En söt och mild vardagsrätt som hela familjen älskar. Servera med ris. Laga receptet ikväll!

Så här gör du
Gör så här
Förbered kycklingen
Skär kycklingfilén i lagom stora munsbitar och hacka den gula löken fint.
Skär kycklingfilén i lagom stora munsbitar och hacka den gula löken fint.
Stek
Hetta upp smör i en panna och stek kycklingen tills den fått färg runtom; tillsätt sedan löken och låt den mjukna.
Hetta upp smör i en panna och stek kycklingen tills den fått färg runtom; tillsätt sedan löken och låt den mjukna.
Krydda
Strö över curryn och låt den fräsa med kycklingen och löken i någon minut för att få fram smakerna.
Strö över curryn och låt den fräsa med kycklingen och löken i någon minut för att få fram smakerna.
Sjud såsen
Häll i grädde och mango chutney, rör om ordentligt och låt grytan sjuda i cirka 10 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Häll i grädde och mango chutney, rör om ordentligt och låt grytan sjuda i cirka 10 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Servera
Smaka av med salt och peppar och servera grytan varm tillsammans med ris och gärna en sallad.
Smaka av med salt och peppar och servera grytan varm tillsammans med ris och gärna en sallad.
Näringsvärde
per portionProtein
32 g
Kolhydrater
18 g
Fett
38 g
Fiber
2 g
Tips & Tricks för Kyckling mango chutney curry recept – Söt & krämig favorit
För bästa resultat
Hemligheten med en perfekt kyckling mango chutney curry är balansen mellan sötma och sälta. Eftersom chutneyn är väldigt söt kan det vara smart att smaka av med lite extra salt eller en skvätt kycklingfond för att ge rätten karaktär. Låt gärna chutneyn fräsa med en kort stund innan du häller på grädden, det karamelliserar sockret lätt och fördjupar smaken. Se till att inte koka såsen för hårt när grädden väl är i, utan låt den bara sjuda mjukt för krämigast konsistens.
Tidssparande knep
För att snabba på processen kan du använda färdigstrimlad kycklingfilé eller kycklinglårfilé, vilket sparar dig momentet med skärbrädan. Ett annat tips är att hacka löken direkt ner i pannan eller använda fryst hackad lök om tiden är riktigt knapp. Medan din kyckling mango chutney curry sjuder klart på spisen hinner riset koka färdigt, vilket gör att hela middagen synkroniseras perfekt utan dötid i köket. Det är vardagseffektivitet på bästa nivå.
Maxa smaken
Vill du ge grytan en mer vuxen smakprofil? Tillsätt en tesked sambal oelek eller lite färsk chili för att bryta av mot sötman. Syra är också en viktig komponent; några droppar limejuice precis innan servering lyfter hela anrättningen och gör den mindre tung. Att använda en mango chutney av hög kvalitet med synliga fruktbitar gör också stor skillnad för texturen i denna rätt jämfört med slätare, billigare varianter.
Lagring & hållbarhet
Grytor med grädde och kryddor mår ofta bra av att stå till sig. Din kyckling mango chutney curry smakar nästan ännu godare dagen efter när smakerna gift sig. Förvara i tättslutande matlåda i kylen upp till 3 dagar. Går utmärkt att frysa, men tänk på att gräddsåser kan skikta sig lite vid upptining. Värm försiktigt under omrörning och tillsätt eventuellt en skvätt vatten för att få tillbaka den släta konsistensen.
Vanliga frågor om Kyckling mango chutney curry recept – Söt & krämig favorit
Vilken mango chutney ska jag välja?▼
Det finns både söta och starka varianter av mango chutney. För detta klassiska recept rekommenderas oftast den söta varianten ('Sweet Mango Chutney'), särskilt om barn ska äta. Vill du ha mer drag i din kyckling mango chutney curry kan du välja en variant med chili eller blanda hälften av varje.
Vad kan man servera till förutom ris?▼
Ris är klassikern, men rätten fungerar också utmärkt med couscous, bulgur eller matvete för lite mer tuggmotstånd. Kokt potatis är en annan svensk favorit som passar bra till den såsiga grytan. För en festligare känsla är naanbröd perfekt att doppa i såsen för att fånga upp alla goda smaker.
Kan jag byta ut grädden?▼
Ja, vill du ha en lättare variant kan du använda matlagningsgrädde eller en blandning av mjölk och grädde. För en mejerifri kyckling mango chutney curry går det bra att använda kokosmjölk, även om det ändrar smakprofilen något mot det asiatiska hållet. Creme fraiche fungerar också om du vill ha en syrligare sås.
Hur gör jag rätten starkare?▼
Eftersom grundreceptet är väldigt milt och sött kan det behövas hetta för den som gillar det. Sambal oelek är det vanligaste tillägget i Sverige. Rör ner 1-2 teskedar sambal samtidigt som du tillsätter grädden. Alternativt kan du servera chiliflakes eller sriracha vid sidan av så att alla kan dosera själva.
Passar rätten för barn?▼
Detta är en av de absolut mest barnvänliga kycklingrätterna som finns. Den söta smaken från mangon maskerar eventuell beska från curryn, och grädden gör det milt och lättätet. Många barn som annars är skeptiska till grytor brukar älska denna rätt just för att den påminner lite om frukt i smaken.
Kan jag lägga till grönsaker?▼
Absolut! Det är enkelt att smyga ner grönsaker i såsen. Tärnad röd paprika ger fin färg och sötma som matchar mangon. Broccoli, blomkål eller sockerärtor fungerar också bra. Låt grönsakerna koka med i grytan de sista 5-10 minuterna så att de behåller lite krispighet och inte blir överkokta.
Laddar kommentarer...










