Hoppa till huvudinnehåll

Kycklingfärsgratäng med Zucchini

4.7(112)
En gyllene kycklingfärsgratäng med zucchini som bubblar i formen, toppad med smält ost och färsk oregano.
40 min
9 ingredienser
Lätt

Laga krämig kycklingfärsgratäng med zucchini! Enkel vardagsmat i ugn som hela familjen älskar. Mild, ostig och klar på 40 minuter. Testa receptet ikväll!

Så här gör du

Gör så här

Förbered ugn och grönsaker

Sätt ugnen på 200°C. Hacka den gula löken fint och skiva zucchinin i tunna, jämna skivor (använd gärna osthyvel eller mandolin).

Stek färsen

Hetta upp en stekpanna med smör eller olja; fräs löken mjuk och tillsätt sedan kycklingfärsen. Stek tills färsen är genomstekt och fått fin färg.

Krydda och blanda sås

Krydda färsfräset med oregano, salt och peppar. Rör ihop crème fraîche och grädde i en skål (eller direkt i pannan om du vill ha allt varmt).

Varva i formen

Smörj en ugnsform. Varva zucchiniskivor, den stekta färsen och gräddblandningen i lager (som en lasagne utan pasta).

Gratinera

Strö över den rivna osten och gratinera mitt i ugnen i cirka 20–25 minuter tills osten är gyllene och gratängen bubblar.

Näringsvärde

per portion
Värdena är ungefärliga beräkningar.
450kcal

Protein

29 g

Kolhydrater

8 g

Fett

34 g

Fiber

2 g

Tips & Tricks för Kycklingfärsgratäng med Zucchini – Krämig och Enkel Favorit

För bästa resultat

En utmaning med zucchini i gratänger är att den innehåller mycket vätska, vilket kan göra rätten blöt. För att din kycklingfärsgratäng med zucchini ska få perfekt krämig konsistens kan du 'svettas' zucchinin först. Skiva den tunt, lägg på hushållspapper och strö över lite salt. Låt ligga i 10 minuter och torka sedan av vätskan som trängt ut innan du varvar den i formen. Se också till att bryna färsen ordentligt så att vätskan kokar bort innan du blandar ner såsen, det ger en mycket mer koncentrerad smak.

Tidssparande knep

För att snabba på processen mitt i veckan kan du använda en mandolin eller osthyvel för att skiva zucchinin på sekunder. Du kan också förbereda köttfärssåsen till din kycklingfärsgratäng med zucchini dagen innan och förvara i kylen. När det är dags för middag behöver du bara skiva grönsakerna, varva allt i formen och skjuts in i ugnen. Det gör att den aktiva tiden i köket precis innan middagen minimeras rejält, vilket är guld värt stressiga dagar.

Maxa smaken

Oregano är klassiskt, men för att ge rätten en djupare dimension kan du variera kryddningen. En nypa riven muskotnöt i gräddblandningen lyfter smaken på den milda kycklingen fantastiskt bra. Vill du ha mer karaktär? Blanda ner en matsked dijonsenap eller en skvätt vitvinsvinäger i såsen för att bryta av mot det feta. Att använda en lagrad ost som prästost eller västerbottensost på toppen istället för vanlig riven ost ger din ugnsrätt en lyxigare, nötigare smakprofil som uppskattas av vuxna.

Lagring & hållbarhet

Gratänger är ofta ännu godare dagen efter när smakerna hunnit sätta sig ordentligt. Förvara din kycklingfärsgratäng med zucchini i en lufttät matlåda i kylen, där den håller i upp till 3 dagar. Vid uppvärmning i mikron, dela gärna portionen i mindre bitar så värms den jämnare. Rätten går att frysa, men var beredd på att zucchinin kan bli något mjukare i konsistensen efter upptining. För bästa frysresultat, låt gratängen svalna helt i kylen innan du fryser in den.

Vanliga frågor om Kycklingfärsgratäng med Zucchini – Krämig och Enkel Favorit

Hur lång tid tar gratängen i ugnen?

Den behöver cirka 20–25 minuter i 200°C. Du vet att din kycklingfärsgratäng med zucchini är klar när osten fått en fin gyllenbrun färg och det bubblar härligt längs kanterna. Tänk på att tiden kan variera något beroende på din ugn.

Hur många portioner blir det?

Receptet är anpassat för 4 normalstora portioner. Om du serverar gratängen med mättande tillbehör som ris eller pasta räcker den längre. Äter du enligt LCHF och bara har sallad till kan det vara bra att öka mängden färs något.

Kan jag byta ut zucchinin?

Absolut! Om du inte har zucchini hemma fungerar det utmärkt med skivad aubergine eller varför inte tunna skivor av förkokt potatis om du vill ha en matigare variant. Spenat eller broccoli är andra grönsaker som passar fint i denna typ av krämig kycklingfärsgratäng.

Varför blir gratängen vattnig?

Det beror oftast på att zucchinin släppt ifrån sig vätska under tillagningen. För att undvika detta, följ tipset om att salta ur zucchinin innan. Det kan också bero på att du inte låtit färssåsen koka ihop tillräckligt innan du hällde den i formen.

Kan jag göra den laktosfri?

Ja, det är väldigt enkelt. Byt bara ut crème fraîche, grädde och mjölk mot laktosfria alternativ. Smaken och krämigheten blir precis lika bra. Kontrollera även att buljongtärningen är fri från laktos och gluten om du är känslig.

Vad passar att servera till?

Eftersom gratängen är rik och krämig passar en syrlig tomatsallad eller rivna morötter väldigt bra till. Vill man ha kolhydrater är kokt ris eller pressad potatis klassiska tillbehör som suger upp den goda såsen perfekt.

Laddar kommentarer...

Utforska fler kategorier

Upptäck vårt urval av recept från olika kategorier

Dela detta recept

Sprid glädjen och dela Kycklingfärsgratäng med Zucchini med dina vänner och familj!