Kycklingfärs Pytt i Panna

Laga smidig kycklingfärs pytt i panna på 20 minuter! En modern klassiker med tärnad potatis och morot. Perfekt 'tager vad man haver'-middag. Prova ikväll!
Kycklingfärs Pytt i Panna
Laga smidig kycklingfärs pytt i panna på 20 minuter! En modern klassiker med tärnad potatis och morot. Perfekt 'tager vad man haver'-middag. Prova ikväll!

Så här gör du
Gör så här
Förbered råvarorna
Skala och tärna potatis och morot i små tärningar (ca 1x1 cm). Finhacka den gula löken.
Skala och tärna potatis och morot i små tärningar (ca 1x1 cm). Finhacka den gula löken.
Stek rotfrukterna
Hetta upp smör eller olja i en stor stekpanna. Stek potatis och morot på medelvärme tills de börjar mjukna och få färg, cirka 10 minuter.
Hetta upp smör eller olja i en stor stekpanna. Stek potatis och morot på medelvärme tills de börjar mjukna och få färg, cirka 10 minuter.
Tillsätt lök
Lägg i den hackade löken och låt den fräsa med rotfrukterna i ytterligare någon minut tills den blir glansig.
Lägg i den hackade löken och låt den fräsa med rotfrukterna i ytterligare någon minut tills den blir glansig.
Stek färsen
Fös grönsakerna åt sidan (eller ta upp dem) och lägg i kycklingfärsen. Stek tills den är genomstekt och fått fin yta, blanda sedan ihop allt.
Fös grönsakerna åt sidan (eller ta upp dem) och lägg i kycklingfärsen. Stek tills den är genomstekt och fått fin yta, blanda sedan ihop allt.
Krydda och servera
Krydda med paprikapulver, salt och rikligt med svartpeppar. Servera direkt, gärna toppat med ett stekt ägg.
Krydda med paprikapulver, salt och rikligt med svartpeppar. Servera direkt, gärna toppat med ett stekt ägg.
Näringsvärde
per portionProtein
24 g
Kolhydrater
32 g
Fett
18 g
Fiber
4 g
Tips & Tricks för Kycklingfärs Pytt i Panna – Snabb och Enkel Vardagsmiddag
För bästa resultat
Hemligheten bakom en riktigt bra kycklingfärs pytt i panna är tålamod med potatisen och storleken på tärningarna. För att allt ska bli klart samtidigt som färsen, se till att tärna potatisen och morötterna riktigt smått, cirka 1x1 cm. Om bitarna är för stora riskerar de att vara hårda i mitten när färsen är klar. Använd en rymlig stekpanna så att ingredienserna steks snarare än ångkokas. Låt potatisen få en fin stekyta innan du rör om för mycket – det ger den där krispiga texturen som gör hela rätten.
Tidssparande knep
Detta är den ultimata 'ta-vad-du-har'-rätten, och du kan spara massor av tid genom att använda rester. Har du kokt potatis över från gårdagen? Perfekt! Då går din kycklingfärs pytt i panna dubbelt så fort att laga eftersom potatisen bara behöver få färg, inte bli mjuk rakt igenom. Om du använder rå potatis men har bråttom, kör de tärnade potatisbitarna i mikron i 3–4 minuter innan du lägger dem i pannan. Det halverar stektiden och garanterar att de är mjuka inuti.
Maxa smaken
En klassisk pytt kan ibland behöva lite hjälp på traven för att inte kännas för 'platt' i smaken. Kycklingfärs är mild, så var inte rädd för att krydda rejält. Tillsätt gärna en tesked worcestershiresås eller en skvätt soja i pannan mot slutet för extra umami. Färsk timjan eller persilja som strös över precis innan servering ger en härlig fräschör till denna rätt. Och glöm inte tillbehören! Inlagda rödbetor och en klick stark senap vid sidan av tallriken lyfter smakupplevelsen till helt nya nivåer.
Lagring & hållbarhet
Pyttipanna är tålig mat som håller sig bra i kylen i upp till 3 dagar. Om du får kycklingfärs pytt i panna över är det en perfekt lunchlåda. Tänk dock på att potatisen kan tappa lite av sin krispighet när den värms i mikron. För att få liv i den igen är det faktiskt bäst att snabbsteka upp resterna i lite smör i en panna, men mikron fungerar bra för bekvämlighetens skull. Det går att frysa rätten, men potatis har en tendens att bli lite grynig i konsistensen efter frysning.
Vanliga frågor om Kycklingfärs Pytt i Panna – Snabb och Enkel Vardagsmiddag
Hur lång tid tar det att laga pytt med kycklingfärs?▼
Om du använder rå potatis tar det cirka 25 minuter totalt, där stekningen står för ungefär 15 minuter. Använder du färdigkokt potatis går det ännu snabbare, kanske bara 10–15 minuter. Kycklingfärs pytt i panna är därför en utmärkt räddare i nöden när tiden är knapp.
Hur många portioner räcker det till?▼
Detta recept är beräknat för 4 normalstora portioner. Pyttipanna är dock en rätt där det är lätt att äta mer än man tänkt, särskilt om det serveras med stekt ägg. Är ni väldigt hungriga kan du enkelt dryga ut rätten med fler rotfrukter eller en extra lök.
Kan jag frysa in rätten?▼
Ja, det går att frysa in kycklingfärs pytt i panna, men var medveten om att potatisens konsistens förändras något. Den kan bli lite mjukare och grynigare vid upptining. Smaken är dock fortfarande god, så det fungerar absolut som en nödlösning för matlådor.
Måste man ha morot i?▼
Nej, morot är inte ett måste, men det tillför en fin sötma och lite extra färg till rätten. Du kan byta ut moroten mot palsternacka, rotselleri eller varför inte tärnad paprika om du föredrar det. Det fina med pytt är att man tager vad man haver.
Vad ska man servera till?▼
De klassiska tillbehören är nästan obligatoriska för den rätta upplevelsen: inlagda rödbetor och ett stekt ägg med krämig gula på toppen. Många gillar också att ha en klick ketchup eller senap till. En fräsch sallad vid sidan av gör måltiden mer komplett.
Behöver jag förkoka potatisen?▼
Nej, det behövs inte om du skär potatisen i små tärningar (ca 1x1 cm). Då hinner de bli mjuka under tiden de steks i pannan. Vill du ha större bitar är det dock en fördel att förkoka dem eller använda rester av kokt potatis.
Laddar kommentarer...









