Massaman Curry Kyckling

Massaman curry kyckling med potatis och jordnötter. En mustig thailändsk gryta som värmer. Lättlagad middag för hela familjen – laga detta recept idag!
Massaman Curry Kyckling
Massaman curry kyckling med potatis och jordnötter. En mustig thailändsk gryta som värmer. Lättlagad middag för hela familjen – laga detta recept idag!

Så här gör du
Gör så här
Förbered ingredienserna
Skala och skär potatisen i bitar, klyfta löken grovt och skär kycklingen i grytbitar.
Skala och skär potatisen i bitar, klyfta löken grovt och skär kycklingen i grytbitar.
Fräs currypastan
Hetta upp lite olja i en gryta och fräs currypastan under omrörning tills den doftar aromatiskt.
Hetta upp lite olja i en gryta och fräs currypastan under omrörning tills den doftar aromatiskt.
Bryn kycklingen
Lägg i kycklingbitarna i grytan och låt dem stekas tillsammans med pastan tills de fått lite yta.
Lägg i kycklingbitarna i grytan och låt dem stekas tillsammans med pastan tills de fått lite yta.
Koka ihop
Tillsätt kokosmjölk, potatis, lök och fisksås. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
Tillsätt kokosmjölk, potatis, lök och fisksås. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
Servera
Toppa grytan med jordnötter precis innan servering och bjud på jasminris vid sidan av.
Toppa grytan med jordnötter precis innan servering och bjud på jasminris vid sidan av.
Näringsvärde
per portionProtein
35 g
Kolhydrater
28 g
Fett
38 g
Fiber
4 g
Tips & Tricks för Massaman Curry Kyckling – Mustig Thailändsk Gryta Recept
För bästa resultat
Nyckeln till en autentisk smak i din massaman curry kyckling är tålamod i början av matlagningen. När du fräser currypastan, låt den verkligen 'spricka' i oljan eller den tjocka delen av kokosmjölken tills det separerar och doftar intensivt. Detta moment är avgörande för att få fram de djupa, rostade tonerna som kännetecknar rätten. Använd helst kycklinglårfilé då det köttet är saftigare och tål att koka tillsammans med potatisen utan att bli torrt, vilket ger en betydligt trevligare munkänsla än bröstfilé.
Tidssparande knep
Vill du att din middag ska stå på bordet snabbare? Skär potatisen i mindre tärningar, cirka 2x2 cm. Detta reducerar koktiden avsevärt jämfört med stora klyftor. Du kan också förbereda lök och potatis kvällen innan och förvara i vatten i kylen, så är det bara att hälla av och slänga ner i grytan när du kommer hem från jobbet. Att använda färdigrostade jordnötter sparar också ett moment, men se till att de är osaltade för att inte rubba sältan i din gryta.
Maxa smaken
Massaman handlar om balansen mellan sött, surt och salt. Även om receptet är enkelt, våga smaka av ordentligt. Saknas sötma? Tillsätt lite palmsocker eller farinsocker. För lite syra? En skvätt tamarindpasta eller lime gör underverk. Fisksåsen ger den nödvändiga sältan och umamin som lyfter din massaman curry kyckling till restaurangnivå. Rosta gärna jordnötterna snabbt i en torr panna precis innan servering för att väcka nötsmaken till liv igen och ge en knaprig kontrast till den mjuka potatisen.
Lagring & hållbarhet
Grytor som denna mår ofta bra av att stå till sig, men potatisen kan vara lite knepig. Massaman curry kyckling håller sig utmärkt i kylen i upp till 3 dagar och smakerna hinner gifta sig fint. Om du planerar att frysa in rätten bör du vara medveten om att potatis kan ändra textur och bli lite grynig efter upptining. Ett tips är att plocka ur potatisen innan frysning, eller helt enkelt njuta av grytan som matlåda de närmaste dagarna istället.
Vanliga frågor om Massaman Curry Kyckling – Mustig Thailändsk Gryta Recept
Är massaman curry starkt?▼
Massaman är känd för att vara en av de mildaste thailändska currysorterna. Den har en rik och kryddig smakprofil med toner av kanel och kardemumma snarare än chilihetta. Detta gör din massaman curry kyckling till en utmärkt introduktion till thaimat för barn eller de som är känsliga för stark mat.
Vilken potatis ska jag välja?▼
Använd en fast potassort som behåller sin form under kokningen, till exempel Asterix eller Bintje. Mjölig potatis tenderar att koka sönder och göra såsen grynig, vilket vi vill undvika för att behålla den lena såsen och de fina bitarna i grytan.
Kan jag utesluta jordnötterna?▼
Absolut, om du är allergisk kan du utesluta jordnötterna helt. Vill du ändå ha lite krisp kan du toppa med rostade cashewnötter eller solrosfrön. Jordnötterna bidrar dock till den klassiska karaktären i en massaman curry kyckling, så använd dem gärna om du kan.
Vad är fisksås och kan jag byta ut den?▼
Fisksås är en fermenterad sås som ger sälta och djup umami, oumbärlig i thailändsk matlagning. Om du inte har det hemma kan du använda lite mer salt eller ljus soja, men smaken blir inte exakt densamma. Det är värt att köpa en flaska!
Hur skär jag kycklingen bäst?▼
Skär kycklinglårfilén i ganska rejäla bitar, cirka 3–4 cm stora. Eftersom de ska koka en stund tillsammans med potatisen vill du inte ha för små bitar som försvinner i såsen. Större bitar behåller också saftigheten bättre under tillagningen.
Vad serverar man till?▼
Det absolut bästa tillbehöret är nykokt jasminris som doftar ljuvligt. För en extra festlig måltid kan du servera en thailändsk gurksallad vid sidan av för att bryta av den krämiga och söta såsen med lite syra och krispighet.
Laddar kommentarer...










