Thai kyckling röd curry

Thai kyckling röd curry – klassisk gryta med kokosmjölk och limeblad. Krämig, het och klar på 20 minuter. En smakresa för hela familjen. Laga det ikväll!
Thai kyckling röd curry
Thai kyckling röd curry – klassisk gryta med kokosmjölk och limeblad. Krämig, het och klar på 20 minuter. En smakresa för hela familjen. Laga det ikväll!

Så här gör du
Gör så här
Fräs currypastan
Hetta upp olja i en kastrull eller wokpanna och fräs den röda currypastan under omrörning tills den doftar aromatiskt.
Hetta upp olja i en kastrull eller wokpanna och fräs den röda currypastan under omrörning tills den doftar aromatiskt.
Bryn kycklingen
Skär kycklingen i bitar, lägg ner i pannan och låt den steka med pastan tills köttet fått lite färg runtom.
Skär kycklingen i bitar, lägg ner i pannan och låt den steka med pastan tills köttet fått lite färg runtom.
Tillsätt vätska och kryddor
Häll i kokosmjölken, tillsätt fisksås, skivad chili och limebladen (gärna lite skrynklade för mer smak).
Häll i kokosmjölken, tillsätt fisksås, skivad chili och limebladen (gärna lite skrynklade för mer smak).
Sjud grytan
Låt alltsammans puttra på medelvärme i cirka 10–15 minuter tills kycklingen är helt genomkokt och såsen tjocknat något.
Låt alltsammans puttra på medelvärme i cirka 10–15 minuter tills kycklingen är helt genomkokt och såsen tjocknat något.
Näringsvärde
per portionProtein
30 g
Kolhydrater
8 g
Fett
39 g
Fiber
2 g
Tips & Tricks för Thai kyckling röd curry – Krämig & het vardagsfavorit
För bästa resultat
Hemligheten bakom en lyckad thai kyckling röd curry ligger i hur du hanterar currypastan. Stressa inte momentet när du fräser pastan; den ska 'spricka' i oljan så att de eteriska oljorna frigörs och doften fyller köket. Använd kaffirlimeblad för den där distinkta citrustonen – ett proffstips är att vika och 'bryta' bladen lätt på mitten eller riva bort mittnerven innan du lägger i dem. Detta gör att smaken tränger ut snabbare i såsen. Välj en kokosmjölk med hög fetthalt för krämighet.
Tidssparande knep
Vill du spara tid kan du skära kycklingen i tunna strimlor istället för kuber, vilket halverar tillagningstiden. Ha alla ingredienser uppmätta och klara innan du börjar, så kallad 'mise en place', eftersom tillagningen går fort när pastan väl ligger i pannan. Om du ofta lagar thaimat, köp en stor burk currypasta och frys in det du inte använder i iskubsfack – då har du alltid en perfekt portion redo för snabba middagar utan spill.
Maxa smaken
Fisksåsen är ryggraden i sältan och ger en djup umami som vanligt bordssalt inte kan matcha. Var inte rädd för doften ur flaskan; i grytan förvandlas den till ren smakmagi. För att balansera hettan och sältan kan du tillsätta en nypa socker, helst palmsocker, vilket rundar av kryddorna perfekt. Låt gärna chilifrukten koka med hel om du vill ha smak men mindre hetta, eller hacka den fint och inkludera kärnorna om du vill att det ska bränna till lite extra.
Lagring & hållbarhet
Denna gryta är nästan godare dagen efter när smakerna från limebladen och kryddpastan har hunnit gifta sig ordentligt med kokosmjölken. Förvara din thai kyckling röd curry i en tätslutande låda i kylen, där den håller i 3–4 dagar. Vid uppvärmning kan såsen tjockna något, så tillsätt en skvätt vatten. Rätten går bra att frysa, men ta gärna bort limebladen innan frysning då de kan bli beska vid långtidsförvaring i frysen.
Vanliga frågor om Thai kyckling röd curry – Krämig & het vardagsfavorit
Vad är skillnaden på röd och grön curry?▼
Röd curry baseras på torkad röd chili vilket ger en djupare, mustigare hetta, medan grön curry görs på färsk grön chili och örter vilket ger en friskare och skarpare smak. I detta recept på thai kyckling röd curry får du en varmare och rundare kryddighet som passar utmärkt med kokosmjölkens sötma, vilket många upplever som den mest klassiska thailändska smaken.
Kan man äta limebladen?▼
Kaffirlimeblad är ganska hårda och fibrösa, så de är främst till för att smaksätta såsen under kokningen, ungefär som lagerblad i svensk husmanskost. Det går att äta dem om de är mycket fint strimlade, men oftast låter man dem ligga kvar på tallriken eller plockar bort dem innan servering för en behagligare matupplevelse.
Vad gör jag om grytan blir för stark?▼
Om hettan tagit överhanden kan du balansera upp det genom att tillsätta mer fett och sötma. Häll i lite extra kokosmjölk eller en skvätt grädde, och tillsätt en tesked socker. Syra från lime kan också hjälpa till att dämpa upplevelsen av hetta. Servera med extra mycket ris eller bröd som neutraliserar kryddstyrkan i munnen.
Kan jag använda kycklingbröstfilé?▼
Ja, det går utmärkt, men tänk på att bröstfilé är magrare och lättare blir torr om den kokar för länge. Lårfilé är mer förlåtande och behåller saftigheten bättre i grytor. Använder du bröstfilé, låt den bara sjuda tills den precis är genomkokt, vilket brukar ta cirka 5–6 minuter beroende på bitarnas storlek.
Vad serveras bäst till?▼
Jasmine-ris är det traditionella och absolut bästa valet då det har en naturlig doft som harmonierar med kokos och lime. För variation kan du servera med risnudlar eller varför inte en fräsch nudelsallad vid sidan av. En enkel gurksallad med ättika och chili är också ett klassiskt tillbehör som bryter av fint mot den krämiga såsen.
Var hittar jag limeblad?▼
Färska eller frysta limeblad (kaffirlime) hittar du i asiatiska livsmedelsbutiker och numera ofta i frysdisken på välsorterade mataffärer. Torkade blad finns i kryddhyllan, men de ger betydligt mindre smak. Har du svårt att få tag på dem kan du i nödfall använda rivet limeskal, även om det ger en lite annorlunda karaktär.
Laddar kommentarer...










