Kyckling i grön curry

Kyckling i grön curry – en krämig, mild och snabb vardagsrätt på 20 minuter. Med kokosmjölk och krispiga sockerärtor. Hela familjens nya favorit. Laga nu!
Kyckling i grön curry
Kyckling i grön curry – en krämig, mild och snabb vardagsrätt på 20 minuter. Med kokosmjölk och krispiga sockerärtor. Hela familjens nya favorit. Laga nu!

Så här gör du
Gör så här
Fräs currypastan
Hetta upp olja i en gryta eller djup stekpanna och fräs den gröna currypastan under omrörning tills den doftar aromatiskt.
Hetta upp olja i en gryta eller djup stekpanna och fräs den gröna currypastan under omrörning tills den doftar aromatiskt.
Bryn kyckling och lök
Tillsätt strimlad kycklinglårfilé, hackad lök och pressad vitlök, och stek tills kycklingen fått fin färg runtom.
Tillsätt strimlad kycklinglårfilé, hackad lök och pressad vitlök, och stek tills kycklingen fått fin färg runtom.
Sjud i kokosmjölk
Häll på kokosmjölken, rör om så att pastan blandas ut helt och låt grytan sjuda i cirka 10 minuter tills kycklingen är genomkokt.
Häll på kokosmjölken, rör om så att pastan blandas ut helt och låt grytan sjuda i cirka 10 minuter tills kycklingen är genomkokt.
Tillsätt grönsaker
Lägg i sockerärtorna de sista 3 minuterna så att de blir varma men behåller sin krispighet och fina gröna färg.
Lägg i sockerärtorna de sista 3 minuterna så att de blir varma men behåller sin krispighet och fina gröna färg.
Näringsvärde
per portionProtein
28 g
Kolhydrater
8 g
Fett
35 g
Fiber
3 g
Tips & Tricks för Kyckling i grön curry – Krämig & snabb vardagsrätt
För bästa resultat
Nyckeln till en riktigt god gryta ligger i att väcka smakerna till liv. När du lagar kyckling i grön curry bör du alltid fräsa currypastan i oljan först tills den börjar dofta intensivt. Detta frigör aromerna som annars kan kännas platta. Använd kycklinglårfilé istället för bröstfilé, då fettet i lårfilén gör att köttet håller sig saftigt och mört även om det puttrar en stund. Var noga med att inte koka sockerärtorna för länge; de ska behålla sin krispighet för att ge rätt texturkontrast mot den lena såsen.
Tidssparande knep
Denna rätt är perfekt för stressiga dagar eftersom den går otroligt fort att svänga ihop. Hacka lök och vitlök direkt på morgonen och förvara i en burk i kylen, så är startsträckan minimal när du kommer hem. Om du vill spara ännu mer tid kan du använda färdigstrimlad kycklinglårfilé. Sätt på riset innan du börjar med grytan – då blir din kyckling i grön curry klar precis samtidigt som tillbehöret, vilket eliminerar väntetid och gör middagslogistiken smidig.
Maxa smaken
Även om detta är en mildare variant kan du enkelt lyfta smakprofilen med små medel. En skvätt limesaft precis innan servering bryter av den feta kokosmjölken och ger en friskhet som känns typisk för det thailändska köket. Om du vill ha mer djup i din måltid, prova att smula ner en halv tärning kycklingbuljong eller tillsätt lite fisksås för umami. Rostade kokosflingor på toppen kan också ge en spännande dimension och förstärka den nötiga karaktären i såsen.
Lagring & hållbarhet
Detta är en tacksam rätt att göra storkok på. Din gryta håller sig fräsch i kylen i upp till tre dagar om den förvaras i en lufttät behållare. Faktum är att smakerna ofta gifter sig ännu bättre efter en natt. Vid uppvärmning, gör det varsamt på spisen eller i micron så att inte kokosmjölken spricker. Rätten går utmärkt att frysa, men tänk på att sockerärtorna kan tappa lite av sin spänst efter upptining, så tillsätt gärna nya färska grönsaker vid servering.
Vanliga frågor om Kyckling i grön curry – Krämig & snabb vardagsrätt
Är grön curry starkare än röd?▼
Traditionellt sett kan grön curry vara starkare på grund av de färska gröna chilin som används, men i svenska butiker är grön currypasta ofta friskare och örtigare. I detta recept på kyckling i grön curry blir resultatet milt och krämigt tack vare kokosmjölken, vilket gör att den passar utmärkt även för barnfamiljer som vill ha mycket smak utan brännande hetta.
Vilken del av kycklingen är bäst?▼
Vi rekommenderar kycklinglårfilé eftersom den har en högre fetthalt som gör köttet saftigare och mer smakrikt i grytor. Kycklingbröstfilé fungerar också bra om du vill ha ett magrare alternativ, men var då noga med tillagningstiden så att köttet inte blir torrt. Skär bitarna i jämn storlek för att säkerställa att allt blir klart samtidigt.
Kan jag byta ut sockerärtorna?▼
Absolut, grönsakerna går att variera efter tycke och smak. Broccoli, bambuskott, grön paprika eller minimajs är utmärkta alternativ som passar smakprofilen i denna rätt. Tänk på att anpassa koktiden; hårdare grönsaker som morötter behöver läggas i tidigare än mjuka grönsaker som spenat eller sockerärtor.
Hur får jag såsen tjockare?▼
Om du tycker att såsen är för tunn kan du låta den puttra några minuter extra utan lock så att vätskan reduceras. Du kan också använda en krämigare kokosmjölk (fullfett) istället för light-varianter. Ett annat knep är att blanda ut lite majsstärkelse i kallt vatten och röra ner i den sjudande grytan tills önskad konsistens uppnås.
Passar rätten för matlådor?▼
Ja, grytor med kokosmjölk är perfekta för matlådor då de inte torkar ut lika lätt som andra rätter vid uppvärmning. Riset kan dock bli lite torrt, så droppa gärna lite vatten på det innan du värmer matlådan. Smakerna i såsen utvecklas fint under lagring vilket gör lunchlådan extra god.
Vad serverar man till?▼
Klassiskt jasminris är det bästa tillbehöret då dess blommiga doft kompletterar kokosmjölken perfekt. För ett nyttigare alternativ kan du servera med fullkornsris, nudlar eller blomkålsris. En enkel gurksallad med vinäger och sesamfrön vid sidan av kan också ge en härlig krispighet och syra till måltiden.
Laddar kommentarer...










