Thailändsk röd curry med kyckling

Thailändsk röd curry med kyckling – krämig, het och aromatisk middag klar på bara 30 minuter. Perfekt balans mellan sötma och hetta. Laga receptet ikväll!
Thailändsk röd curry med kyckling
Thailändsk röd curry med kyckling – krämig, het och aromatisk middag klar på bara 30 minuter. Perfekt balans mellan sötma och hetta. Laga receptet ikväll!

Så här gör du
Gör så här
Förbered och fräs
Skär kycklingen i bitar, strimla grönsakerna och hetta upp oljan i en gryta där du fräser currypastan tills det doftar aromatiskt.
Skär kycklingen i bitar, strimla grönsakerna och hetta upp oljan i en gryta där du fräser currypastan tills det doftar aromatiskt.
Bryn kycklingen
Lägg i kycklingbitarna i grytan och stek dem lätt tillsammans med pastan tills de fått lite yta runtom.
Lägg i kycklingbitarna i grytan och stek dem lätt tillsammans med pastan tills de fått lite yta runtom.
Tillsätt vätska
Häll på kokosmjölken, rör om ordentligt så pastan löser sig och låt såsen koka upp.
Häll på kokosmjölken, rör om ordentligt så pastan löser sig och låt såsen koka upp.
Sjud med grönsaker
Vänd ner zucchini och paprika, sänk värmen och låt grytan puttra i cirka 15 minuter tills kycklingen är genomkokt.
Vänd ner zucchini och paprika, sänk värmen och låt grytan puttra i cirka 15 minuter tills kycklingen är genomkokt.
Smaka av
Avsluta med att pressa i limesaft, tillsätt sockret och smaka av med salt innan servering.
Avsluta med att pressa i limesaft, tillsätt sockret och smaka av med salt innan servering.
Näringsvärde
per portionProtein
32 g
Kolhydrater
12 g
Fett
38 g
Fiber
4 g
Tips & Tricks för Thailändsk Röd Curry med Kyckling – Krämig & Het Gryta
För bästa resultat
Hemligheten till en autentisk smakprofil ligger i hur du behandlar pastan. Se till att fräsa din röd currypasta ordentligt i oljan innan du tillsätter vätskan, vilket frigör de eteriska oljorna och fördjupar smakerna avsevärt. Använd gärna en fetare kokosmjölk för att få den där lyxiga, tjocka såsen som kännetecknar rätten. Om du bara häller i allt samtidigt riskerar såsen att bli platt och vattnig. Låt grytan sjuda varsamt snarare än att stormkoka för att kycklingen ska förbli saftig och mör.
Tidssparande knep
För att få denna thailändsk röd curry med kyckling på bordet snabbare kan du förbereda alla grönsaker dagen innan och förvara dem i kylen. Att strimla kycklingen i tunna skivor gör inte bara att den tar smak snabbare, utan halverar också tillagningstiden jämfört med större bitar. Använd en färdig currypasta av hög kvalitet istället för att mortla egen kryddblandning, det sparar minst tjugo minuter och ger ändå ett fantastiskt resultat. Koka riset parallellt med grytan så är allt klart exakt samtidigt.
Maxa smaken
Balansen mellan sötma, sälta och syra är helt avgörande i det thailändska köket. Smaka av noga mot slutet; om grytan känns för stark kan du tillsätta lite mer socker eller kokosmjölk. Saknas djup? En skvätt fisksås (om du har det hemma) ger en otrolig umami-boost som salt inte riktigt kan ersätta. Färsk lime precis innan servering lyfter hela rätten och bryter av mot den tunga kokosmjölken. Att låta grytan vila i tio minuter innan servering gör också att smakerna hinner sätta sig ordentligt.
Lagring & hållbarhet
Grytor med kokosmjölk är utmärkta att spara och smakar ofta ännu bättre dagen efter när kryddorna mognat. Förvara din röd curry med kyckling i en lufttät behållare i kylen i upp till tre dagar. Vid uppvärmning kan såsen skära sig lite eller tjockna, så värm den varsamt på låg värme och tillsätt en matsked vatten vid behov för att återfå rätt konsistens. Rätten går bra att frysa, men grönsakerna kan tappa lite spänst, så ät den helst nylagad eller kyld.
Vanliga frågor om Thailändsk Röd Curry med Kyckling – Krämig & Het Gryta
Hur stark är thailändsk röd curry med kyckling?▼
Styrkan beror helt på vilken currypasta du använder och hur mycket du doserar. Röd curry är generellt medelstark, men du kan enkelt mildra hettan genom att använda mer kokosmjölk eller lite extra socker. Smaka alltid på din thailändsk röd curry med kyckling under tillagningen för att justera hettan efter familjens preferenser.
Kan jag byta ut grönsakerna i receptet?▼
Absolut, det här receptet är väldigt förlåtande och flexibelt gällande grönsaker. Zucchini och paprika är klassiska val, men bambuskott, minimajs, gröna bönor eller aubergine fungerar minst lika bra. Tänk bara på att lägga i hårdare grönsaker lite tidigare så de hinner mjukna utan att bli överkokta i såsen.
Vilken kokosmjölk ska jag använda?▼
För bästa resultat rekommenderas en krämig kokosmjölk med hög fetthalt, gärna runt 17-18%. Light-varianter fungerar, men de ger inte samma fylliga munkänsla och kan göra såsen lite blaskig. Om du använder en tunnare variant kan du behöva låta grytan reducera lite längre för att få rätt konsistens.
Vad serverar man helst till röd curry?▼
Det absolut vanligaste och godaste tillbehöret är nykokt jasminris som fångar upp den goda såsen perfekt. Du kan också servera med nudlar om du föredrar det, eller blomkålsris för ett nyttigare alternativ. Toppa gärna med färsk koriander och lite extra limeklyftor vid bordet för en fräsch finish.
Hur vet jag när kycklingen är klar?▼
Kycklingen är färdig när den är helt vit rakt igenom och köttsaften är klar, vilket brukar ta cirka 5–7 minuter beroende på storlek. I en gryta som thailändsk röd curry med kyckling är det viktigt att inte koka köttet för länge, då blir det torrt och trådigt istället för mört.
Kan jag göra rätten vegetarisk?▼
Ja, det är enkelt att anpassa detta recept till en vegetarisk måltid. Byt bara ut kycklingen mot tofu, quornbitar eller extra mycket grönsaker som blomkål och kikärtor. Kontrollera även innehållsförteckningen på currypastan, då vissa sorter innehåller räkpasta, för att vara helt säker på att den är vegetarisk.
Laddar kommentarer...










