Kyckling Curry recept

Laga vårt bästa kyckling curry recept! Mustig gryta med kokosmjölk, ingefära och curry. Krämig vardagsfavorit klar på 20 minuter. Hela familjen älskar den!
Kyckling Curry recept
Laga vårt bästa kyckling curry recept! Mustig gryta med kokosmjölk, ingefära och curry. Krämig vardagsfavorit klar på 20 minuter. Hela familjen älskar den!

Så här gör du
Gör så här
Förbered råvarorna
Skär kycklingen i jämnstora bitar, hacka löken fint och riv ingefäran samt vitlöken.
Skär kycklingen i jämnstora bitar, hacka löken fint och riv ingefäran samt vitlöken.
Stek kycklingen
Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller gryta och bryn kycklingbitarna tills de fått fin färg runtom.
Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller gryta och bryn kycklingbitarna tills de fått fin färg runtom.
Fräs kryddorna
Tillsätt lök, vitlök, curry, gurkmeja och ingefära, och låt fräsa med kycklingen i någon minut tills det doftar ljuvligt.
Tillsätt lök, vitlök, curry, gurkmeja och ingefära, och låt fräsa med kycklingen i någon minut tills det doftar ljuvligt.
Koka ihop
Rör ner tomatpurén och häll sedan på kokosmjölken, låt grytan sjuda på medelvärme i cirka 12–15 minuter.
Rör ner tomatpurén och häll sedan på kokosmjölken, låt grytan sjuda på medelvärme i cirka 12–15 minuter.
Smaka av
Smaka av såsen med salt och peppar, och justera eventuellt med mer kryddor efter eget tycke.
Smaka av såsen med salt och peppar, och justera eventuellt med mer kryddor efter eget tycke.
Servera
Servera grytan rykande het tillsammans med nykokt ris och toppa gärna med färsk koriander.
Servera grytan rykande het tillsammans med nykokt ris och toppa gärna med färsk koriander.
Näringsvärde
per portionProtein
35 g
Kolhydrater
8 g
Fett
26 g
Fiber
2 g
Tips & Tricks för Kyckling Curry Recept – Krämig & Mustig Vardagsfavorit
För bästa resultat
Hemligheten bakom ett riktigt lyckat kyckling curry recept ligger i hur du hanterar kryddorna. Att fräsa curry och gurkmeja i olja tillsammans med löken innan vätskan tillsätts kallas för att 'bränna av' kryddorna, vilket väcker de eteriska oljorna till liv. Detta ger en mycket djupare smakprofil än om du bara vispar ner dem i såsen senare. Se också till att bryna kycklingen hastigt på hög värme först så att den får yta utan att bli torr inuti. Låt den sedan puttra färdigt i såsen för maximal saftighet och smak.
Tidssparande knep
Vardagskvällar kräver smarta lösningar, och detta kyckling curry recept är perfekt för just det. Hacka lök och skär kycklingen kvällen innan och förvara i kylen, så tar tillagningen knappt tio minuter när du kommer hem. Du kan också använda färdighackad fryst lök och ingefära på tub för att spara ytterligare tid utan att kompromissa med smaken. Starta riskokaren eller sätt på risvattnet innan du börjar med grytan, så blir allting klart exakt samtidigt. Enkelt, snabbt och minimalt med stök i köket.
Maxa smaken
För att ge grytan en mer komplex karaktär kan du addera syra och sötma. En tesked mango chutney eller en nypa socker balanserar sältan och hettan på ett fantastiskt sätt. Pressa i lite lime precis innan servering för att lyfta de tunga smakerna från kokosmjölken. Om du gillar mer drag, hacka ner en färsk röd chili eller tillsätt en klick sambal oelek. Färska örter är inte bara dekoration; en rejäl näve koriander som rörs ner på slutet ger en friskhet som bryter av det krämiga.
Lagring & hållbarhet
Detta är en av de rätter som nästan blir godare efter en natt i kylen, vilket gör ditt kyckling curry recept perfekt för storkok. Grytan håller sig fräsch i kylskåp i upp till tre dagar om den förvaras i en lufttät behållare. Vid uppvärmning, tillsätt gärna en skvätt vatten om såsen tjocknat för mycket. Rätten går utmärkt att frysa in och håller i cirka tre månader. Tina den långsamt i kylen över natten för bästa konsistens på såsen och kycklingen.
Vanliga frågor om Kyckling Curry Recept – Krämig & Mustig Vardagsfavorit
Vilket ris passar bäst till kyckling curry?▼
Jasminris eller basmatiris är de absolut bästa valen till denna typ av gryta. Jasminriset har en lätt klibbighet och en blommig doft som gifter sig fint med kokosmjölken. Basmatiris är luftigare och torrare, vilket är perfekt om du vill att såsen ska blandas in i riset på tallriken. För ett nyttigare alternativ fungerar råris eller blomkålsris också utmärkt till detta kyckling curry recept för att suga upp såsen.
Hur gör jag grytan tjockare?▼
Om du upplever att såsen är för tunn kan du enkelt reda av den. Blanda en matsked majsstärkelse med lite kallt vatten och rör ner i den kokande grytan mot slutet. Låt puttra i någon minut tills såsen tjocknat till önskad konsistens. Ett annat knep är att låta grytan koka utan lock en stund så att vätskan reduceras, vilket också koncentrerar smakerna ytterligare.
Kan jag byta ut kokosmjölken?▼
Absolut, om du inte gillar kokosmjölk eller vill ha en annan smakprofil går det att använda matlagningsgrädde eller vispgrädde. Det ger en mer klassisk svensk gräddsås-karaktär åt grytan men behåller kryddigheten. För ett lättare alternativ kan du använda en blandning av mjölk och crème fraîche, men tänk på att inte koka crème fraîche för hårt då den kan skära sig lättare än kokosmjölk.
Hur får jag kycklingen saftigast?▼
Nyckeln till saftig kyckling är att inte översteka den. Bryn bitarna snabbt på hög värme så de får färg runtom, men de behöver inte vara genomstekta i mitten vid detta stadie. De kommer att tillagas klart när de puttrar i såsen. Använd gärna kycklinglårfilé istället för bröstfilé i ditt kyckling curry recept, då lårfilén är naturligt saftigare och mer förlåtande om den råkar koka lite för länge.
Vad kan jag ha i istället för kyckling?▼
Receptet är väldigt flexibelt och basen fungerar till mycket annat. Kikärtor, tofu eller halloumi är fantastiska vegetariska alternativ som suger åt sig currysmakerna bra. Du kan också använda fläskfilé eller räkor, men tänk på att räkorna bara ska läggas i sista minuten så de inte blir sega. Blomkål och sötpotatis är också goda att dryga ut grytan med för mer grönt.
Är denna rätt stark för barn?▼
Detta grundrecept är milt och krämigt tack vare kokosmjölken, vilket brukar gå hem hos de flesta barn. Currypulver varierar dock i styrka, så smaka av kryddblandningen innan. Vill du vara på den säkra sidan kan du minska mängden curry och utesluta ingefäran, eller servera starkare tillbehör vid sidan av för de vuxna. Sötman från kokosmjölken brukar göra hettan väldigt mjuk och behaglig.
Laddar kommentarer...










