Röd curry kyckling kokosmjölk

Röd curry kyckling kokosmjölk är en krämig och het middag med extra mycket sås. Perfekt att servera med ris till hela familjen. Laga din nya favoritgryta idag!
Röd curry kyckling kokosmjölk
Röd curry kyckling kokosmjölk är en krämig och het middag med extra mycket sås. Perfekt att servera med ris till hela familjen. Laga din nya favoritgryta idag!

Så här gör du
Gör så här
Förbered och bryn
Skär kycklingen i munsbitar, dela broccolin i buketter och bryn kycklingen i olja tills den fått fin färg.
Skär kycklingen i munsbitar, dela broccolin i buketter och bryn kycklingen i olja tills den fått fin färg.
Fräs currypastan
Tillsätt den röda currypastan i pannan och låt den fräsa med kycklingen i en minut för att väcka smakerna.
Tillsätt den röda currypastan i pannan och låt den fräsa med kycklingen i en minut för att väcka smakerna.
Koka ihop grytan
Häll på kokosmjölken, lägg i broccolin och låt alltsammans sjuda på medelvärme i cirka 10–12 minuter.
Häll på kokosmjölken, lägg i broccolin och låt alltsammans sjuda på medelvärme i cirka 10–12 minuter.
Smaksätt och servera
Avsluta med att pressa över färsk limejuice, rör om och servera genast med nykokt ris.
Avsluta med att pressa över färsk limejuice, rör om och servera genast med nykokt ris.
Näringsvärde
per portionProtein
32 g
Kolhydrater
8 g
Fett
36 g
Fiber
4 g
Tips & Tricks för Röd curry kyckling kokosmjölk – Krämig Vardagsfavorit
För bästa resultat
Hemligheten bakom en riktigt lyckad röd curry kyckling kokosmjölk ligger i hur du hanterar currypastan. Många gör misstaget att bara koka den direkt i vätskan, men för att frigöra alla aromatiska oljor måste pastan fräsas i fett först. Använd en fullfet kokosmjölk för att få den där lyxiga, krämiga konsistensen som binder ihop smakerna perfekt. Om du använder en lättvariant riskerar såsen att bli blaskig och skära sig. Se också till att kycklingen får en fin stekyta innan den går ner i såsen, det ger en djupare smakprofil och bättre textur på köttet. Låt grytan sjuda, inte stormkoka.
Tidssparande knep
Vardagar kräver smarta lösningar, och det här receptet på röd curry kyckling kokosmjölk är redan snabbt, men kan bli ännu snabbare. Använd färdigstrimlad kycklingfilé eller kycklinglårfilé för att spara dyrbar tid vid skärbrädan. Om du har bråttom med grönsakerna går det utmärkt att använda en påse frysta wokgrönsaker istället för att hacka färsk broccoli. Ett annat proffstips är att koka riset i en riskokare eller kastrull vid sidan om medan du förbereder grytan, så att allt blir klart exakt samtidigt. Det minimerar stressen och gör middagen redo på under 20 minuter.
Maxa smaken
För att lyfta smakerna till restaurangnivå handlar allt om balansen mellan de fyra grundsmakerna: sälta, syra, sötma och hetta. I denna gryta får du hetta från pastan och sötma från kokosmjölken. För att verkligen maxa upplevelsen, tillsätt gärna en skvätt fisksås (nam pla) för extra umami och sälta, samt en nypa rörsocker för att runda av hettan. Limejuicen på slutet är avgörande; syran bryter igenom det feta och lyfter hela rätten. Smaka av noga precis innan servering – ofta är det den sista lilla justeringen av syra eller sälta som gör den stora skillnaden.
Lagring & hållbarhet
Detta är en av de rätter som faktiskt smakar ännu bättre dagen efter när smakerna hunnit gifta sig ordentligt. Om du får röd curry kyckling kokosmjölk över, kyl ner den snabbt och förvara i en lufttät matlåda i kylen i upp till tre dagar. Vid uppvärmning kan såsen ha tjocknat något; tillsätt då bara en liten skvätt vatten eller extra kokosmjölk och värm försiktigt på spisen eller i mikron. Rätten går också utmärkt att frysa in och håller sig fin i cirka tre månader, vilket gör den perfekt för storkok och matlådor.
Vanliga frågor om Röd curry kyckling kokosmjölk – Krämig Vardagsfavorit
Vilken kokosmjölk ska jag använda för bäst resultat?▼
För att få en riktigt krämig och god sås rekommenderar jag alltid fullfet kokosmjölk. Lättvarianter innehåller mer vatten och ger inte samma fyllighet till din röd curry kyckling kokosmjölk. Titta efter märken med hög kokoshalt, gärna över 60 %, för att garantera att grytan blir tjock, slät och lyxig utan redning.
Hur gör jag grytan mindre stark för barnen?▼
Röd currypasta kan variera mycket i styrka beroende på varumärke. Börja med hälften av mängden pasta som receptet anger och smaka av efterhand. Du kan också balansera hettan genom att tillsätta lite mer socker eller extra kokosgrädde. Att servera med mycket ris och kanske en klick naturell yoghurt vid sidan av hjälper också.
Kan jag byta ut kycklingfilén mot kycklinglårfilé?▼
Absolut, det blir ofta ännu godare! Kycklinglårfilé är saftigare och har mer smak än bröstfilé, vilket passar perfekt i grytor. Köttet tål att koka lite längre utan att bli torrt. Om du använder lårfilé, se bara till att putsa bort eventuella senor innan du skär det i bitar för bästa ätupplevelse.
Vilka andra grönsaker passar i grytan?▼
Det fina med thailändska grytor är att du kan använda nästan vad som helst. Förutom broccoli passar sockerärtor, paprika, bambuskott, minimajs eller morotsslantar utmärkt. Tänk på koktiden; hårda grönsaker som morötter behöver läggas i tidigare än mjuka grönsaker som paprika. Det är ett perfekt sätt att rensa kylen på grönsaksrester.
Behöver jag använda fisksås i receptet?▼
Det är inte ett absolut måste, men fisksås ger den där autentiska thailändska sältan och umamin som är svår att ersätta med bara salt. Om du inte har det hemma eller vill göra en helt vegetarisk variant (om du byter ut kycklingen), kan du använda ljus sojasås istället för att få djup i sältan.
Vad ska jag servera till grytan?▼
Klassiskt jasminris är det absolut bästa tillbehöret eftersom det fångar upp den goda såsen perfekt. För en nyttigare variant kan du servera med råris, matvete eller blomkålsris. Toppa gärna tallriken med färsk koriander, hackade jordnötter eller lite extra chili för både smak och färg vid servering.
Laddar kommentarer...










