Kycklingfärs krämig gratängportion

Kycklingfärs recept på krämig medelhavsgratängportion med lasagneplattor, tomatsås, crème fraîche och rostade solrosfrön – lyxig comfort food för familjen.
Kycklingfärs krämig gratängportion
Kycklingfärs recept på krämig medelhavsgratängportion med lasagneplattor, tomatsås, crème fraîche och rostade solrosfrön – lyxig comfort food för familjen.

Så här gör du
Gör så här
Sätt ugnen
Värm ugnen till 200 °C över/undervärme. Smörj en medelstor ugnsform.
Värm ugnen till 200 °C över/undervärme. Smörj en medelstor ugnsform.
Bryn kycklingfärs
Hetta upp olivolja, stek lök och vitlök mjuka och tillsätt kycklingfärs. Bryn tills den är smulig och får färg.
Hetta upp olivolja, stek lök och vitlök mjuka och tillsätt kycklingfärs. Bryn tills den är smulig och får färg.
Bygg såsen
Rör ner tomatpuré, oregano och chiliflakes. Häll i krossade tomater, buljong och låt sjuda fem minuter. Tillsätt crème fraîche och smaka av.
Rör ner tomatpuré, oregano och chiliflakes. Häll i krossade tomater, buljong och låt sjuda fem minuter. Tillsätt crème fraîche och smaka av.
Varva
Lägg ett tunt lager sås i formen, toppa med lasagneplattor och riven ost. Upprepa och avsluta med sås och generöst osttäcke.
Lägg ett tunt lager sås i formen, toppa med lasagneplattor och riven ost. Upprepa och avsluta med sås och generöst osttäcke.
Grädda
Täck med folie och baka 20 minuter. Ta bort folien och baka ytterligare 10 minuter tills ytan bubblar.
Täck med folie och baka 20 minuter. Ta bort folien och baka ytterligare 10 minuter tills ytan bubblar.
Toppa och vila
Låt gratängen vila fem minuter, strö över solrosfrön och färsk basilika innan servering.
Låt gratängen vila fem minuter, strö över solrosfrön och färsk basilika innan servering.
Näringsvärde
per portionProtein
39 g
Kolhydrater
47 g
Fett
30 g
Fiber
4 g
Tips & Tricks för Kycklingfärs recept: krämig gratängportion deluxe lyx
Snabb tomatbas
Låt tomatpurén fräsa med kryddor innan du häller i krossade tomater. Då utvecklas sötma och djup i gratängen på bara någon minut.
Folie-trick
Täck formen med folie första 15 minuterna och ta bort mot slutet. Då blir lasagneplattorna perfekt mjuka men ostlagret får ändå bli gyllene.
Crunch på toppen
Rosta solrosfrön i torr panna innan de hamnar på gratängen. Den nötiga smaken bryter av det krämiga lagret.
Matlådesäker
Låt gratängen svalna helt, portionera i lådor och tillsätt en skvätt mjölk vid uppvärmning. Då återfår såsen sin sammetslena textur.
Vanliga frågor om Kycklingfärs recept: krämig gratängportion deluxe lyx
Kan jag använda färska lasagneplattor?▼
Absolut, korta då ugnstiden med cirka fem minuter och kontrollera att plattorna är genomkokta innan du tar ut formen.
Går det att göra gratängen laktosfri?▼
Ja, byt grädde och crème fraîche mot laktosfria varianter och toppa med hårdost utan laktos.
Hur får jag mer grönsaker?▼
Riv ner zucchini eller finhackad spenat i kycklingfärssåsen. De smälter in i såsen utan att barnen märker det.
Kan jag byta kycklingfärs mot annat protein?▼
Kalkonfärs eller sojafärs funkar bra. Behåll kryddningen och mängden vätska för samma krämighet.
Hur vet jag att gratängen är klar?▼
Såsen ska bubbla längs kanterna och en kniv ska glida lätt igenom lasagneplattorna utan motstånd.
Vilket tillbehör passar bäst?▼
En syrlig grönsallad med citron och olivolja eller ångad broccoli balanserar den rika såsen.
Laddar kommentarer...










