Kycklingfärs medelhavsgratäng feta

Kycklingfärs recept där rostad paprika, citron, zucchini och fetaost bakas med potatis i krämig tomatsås – en medelhavsgratäng som sköter sig i ugnen.
Kycklingfärs medelhavsgratäng feta
Kycklingfärs recept där rostad paprika, citron, zucchini och fetaost bakas med potatis i krämig tomatsås – en medelhavsgratäng som sköter sig i ugnen.

Så här gör du
Gör så här
Förbered grönsaker och potatis
Sätt ugnen på 200 °C varmluft. Skiva potatis, zucchini och lök, strimla paprika och lägg åt sidan.
Sätt ugnen på 200 °C varmluft. Skiva potatis, zucchini och lök, strimla paprika och lägg åt sidan.
Rosta grönsakerna
Sprid zucchini och paprika på en plåt, ringla olivolja, salta och rosta i fem minuter för att koncentrera smaken.
Sprid zucchini och paprika på en plåt, ringla olivolja, salta och rosta i fem minuter för att koncentrera smaken.
Stek kycklingfärsen
Bryn kycklingfärs, lök och vitlök i en djup panna med olivolja. Krydda med oregano och rökt paprika.
Bryn kycklingfärs, lök och vitlök i en djup panna med olivolja. Krydda med oregano och rökt paprika.
Bygg såsen
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, buljong och crème fraîche. Smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, buljong och crème fraîche. Smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Varva i form
Lägg skivad potatis i botten av en smord form, toppa med kycklingfärssås och de rostade grönsakerna. Upprepa och avsluta med sås.
Lägg skivad potatis i botten av en smord form, toppa med kycklingfärssås och de rostade grönsakerna. Upprepa och avsluta med sås.
Baka klart
Smula fetaost över, lägg på oliver och timjan. Baka 35 minuter tills potatisen är mjuk och ytan bubblar. Toppa med solroskärnor vid servering.
Smula fetaost över, lägg på oliver och timjan. Baka 35 minuter tills potatisen är mjuk och ytan bubblar. Toppa med solroskärnor vid servering.
Näringsvärde
per portionProtein
39 g
Kolhydrater
36 g
Fett
27 g
Fiber
7 g
Tips & Tricks för Kycklingfärs recept: medelhavsgratäng med fetaost och citron
Rosta grönsakerna separat
Sprid zucchiniskivor och paprikabitar på en plåt och rosta fem minuter innan de hamnar i formen. Den korta rostningen fördjupar smaken och håller grönsakerna krispiga i gratängen.
Citronolja som finish
Blanda rivet citronskal med olivolja och droppa över den färdiga gratängen. Syran förstärker kvisten av färsk timjan och gör att varje tugga känns lika fräsch som första.
Förbered kvällen innan
Du kan montera hela kycklingfärsgratängen, täcka den väl och låta stå i kylen upp till ett dygn. Sätt in i kall ugn och förläng bakningen med fem minuter.
Servera med textur
Ett snabbt strössel av rostade solroskärnor eller hackade pistagenötter ger härlig crunch mot den krämiga såsen och lyfter rätten till bjudmiddagsnivå.
Vanliga frågor om Kycklingfärs recept: medelhavsgratäng med fetaost och citron
Hur lång tid tar det här kycklingfärs receptet i ugnen?▼
Gratängen behöver cirka 35 minuter i 200 °C varmluft. Låt vila fem minuter innan servering så hinner såsen sätta sig.
Kan jag förbereda kycklingfärsgratängen i förväg?▼
Ja, montera allt i formen och förvara täckt i kyl upp till ett dygn. Grädda direkt från kyl men lägg till några minuter i ugnen.
Går det att byta ut fetaost?▼
Halloumi eller chèvre fungerar fint. Salta ostar passar den saftiga kycklingfärsen och den tomatiga såsen.
Vilket tillbehör passar bäst?▼
Servera med citronmarinerad sallad eller ett fluffigt vitlöksbröd för att suga upp den trivsamma medelhavsskyn.
Kan jag göra receptet mejerifritt?▼
Ja, byt fetaost mot växtbaserad salladsost och använd havregrädde i stället för crème fraîche.
Hur förvarar jag rester av gratängen?▼
Förvara i lufttät låda i kyl i tre dagar. Värm portionsvis i mikro med en skvätt vatten eller i ugn 175 °C tills bubbligt.
Laddar kommentarer...










