Lasagne med bechamelsås recept

Det ultimata lasagne med bechamelsås recept! Lär dig göra en silkeslen vit sås utan klumpar som möter mustig bolognese. Den äkta italienska smakupplevelsen.
Lasagne med bechamelsås recept
Det ultimata lasagne med bechamelsås recept! Lär dig göra en silkeslen vit sås utan klumpar som möter mustig bolognese. Den äkta italienska smakupplevelsen.

Så här gör du
Gör så här
Börja med köttfärssåsen
Fräs lök, vitlök och rivna morötter mjuka i olja. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den är genomstekt. Rör ner tomatpuré och låt fräsa 1 minut. Häll på krossade tomater, vatten/vin och kryddor. Låt puttra under lock i minst 20 minuter.
Fräs lök, vitlök och rivna morötter mjuka i olja. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den är genomstekt. Rör ner tomatpuré och låt fräsa 1 minut. Häll på krossade tomater, vatten/vin och kryddor. Låt puttra under lock i minst 20 minuter.
Gör bechamelsåsen (Bottenredning)
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa ner mjölet så det blir en slät pasta. Häll i lite av mjölken och vispa kraftigt tills det tjocknar. Fortsätt späda med resten av mjölet i omgångar under konstant vispning för att undvika klumpar.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa ner mjölet så det blir en slät pasta. Häll i lite av mjölken och vispa kraftigt tills det tjocknar. Fortsätt späda med resten av mjölet i omgångar under konstant vispning för att undvika klumpar.
Sjud och smaksätt
Låt såsen sjuda på svag värme i ca 5 minuter under omrörning (detta tar bort mjölsmaken). Såsen ska vara krämig men inte stabbig. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot.
Låt såsen sjuda på svag värme i ca 5 minuter under omrörning (detta tar bort mjölsmaken). Såsen ska vara krämig men inte stabbig. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot.
Varva lasagnen
Sätt ugnen på 200°C (över/undervärme). Smörj en form. Börja med ett tunt lager bechamelsås i botten. Täck med lasagneplattor. Lägg på köttfärssås, ringla över bechamelsås och strö över lite parmesan. Upprepa i 3-4 lager.
Sätt ugnen på 200°C (över/undervärme). Smörj en form. Börja med ett tunt lager bechamelsås i botten. Täck med lasagneplattor. Lägg på köttfärssås, ringla över bechamelsås och strö över lite parmesan. Upprepa i 3-4 lager.
Toppingen
Avsluta med ett lager lasagneplattor och täck dessa helt med resten av bechamelsåsen (viktigt så plattorna blir mjuka). Toppa med rikligt med riven mozzarella och parmesan.
Avsluta med ett lager lasagneplattor och täck dessa helt med resten av bechamelsåsen (viktigt så plattorna blir mjuka). Toppa med rikligt med riven mozzarella och parmesan.
Grädda och vila
Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter tills ytan är gyllenbrun och lasagnen bubblar. Ta ut och låt vila i 15 minuter innan du skär upp – detta gör att lasagnen sätter sig och blir lättare att servera.
Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter tills ytan är gyllenbrun och lasagnen bubblar. Ta ut och låt vila i 15 minuter innan du skär upp – detta gör att lasagnen sätter sig och blir lättare att servera.
Näringsvärde
per portionProtein
42 g
Kolhydrater
48 g
Fett
32 g
Tips & Tricks för Lasagne med bechamelsås recept – Klassiskt & Krämigt
Så lyckas du med klumpfri bechamelsås
Nyckeln till ett perfekt lasagne med bechamelsås recept är tålamod. Tillsätt mjölken lite i taget i bottenredningen och vispa konstant. Låt såsen sjuda i minst 5 minuter så försvinner mjölsmaken och konsistensen blir sammetslen.
Kryddningen som gör skillnad
En klassisk bechamelsås måste ha en nypa riven muskotnöt. Det ger den där djupa, nötiga tonen som gifter sig perfekt med köttfärsen. Glöm inte heller rikligt med vitpeppar för rätt karaktär.
Rätt konsistens för stabilitet
Gör bechamelsåsen något tjockare än du tror. När lasagnen gräddas släpper köttfärsen vätska. En stadigare vit sås garanterar att du kan skära snygga bitar av din lasagne utan att den flyter ut.
Ostvalet för perfekt gratinering
Blanda gärna ner en näve lagrad ost (som Prästost eller Västerbottensost) direkt i bechamelsåsen innan du monterar. Det ger en extra smakdimension som lyfter hela rätten.
Vanliga frågor om Lasagne med bechamelsås recept – Klassiskt & Krämigt
Vad är skillnaden på bechamelsås och ostsås?▼
Bechamel är grunden – en vit sås på mjölk, smör och mjöl. När du tillsätter ost blir det en Mornaysås (ostsås). I detta lasagne med bechamelsås recept kan du välja att ha osten i såsen eller bara strö den mellan lagren.
Varför blir min bechamelsås grynig?▼
Det beror oftast på att värmen var för hög när mjölken tillsattes, eller att du inte vispade tillräckligt snabbt. Ta av kastrullen från plattan när du häller i första skvätten mjölk för att ha kontroll.
Kan jag förbereda lasagne med bechamelsås dagen innan?▼
Ja, lasagne blir ofta godare dagen efter! Montera hela lasagnen, täck med folie och ställ i kylen. Grädda den dagen efter, men lägg till ca 10–15 minuter på gräddningstiden eftersom den är kylskåpskall.
Vilken mjölk ska man använda till bechamel?▼
För krämigast resultat rekommenderar vi standardmjölk (3%). Lättmjölk fungerar men ger en tunnare smak och konsistens som inte binder ihop lasagnen lika bra.
Laddar kommentarer...









