Osso Buco

Osso buco med mör kalvlägg och gremolata – en italiensk klassiker. Mustig, lyxig och enkel att laga till helgen. Se vårt bästa recept för succé idag!
Osso Buco
Osso buco med mör kalvlägg och gremolata – en italiensk klassiker. Mustig, lyxig och enkel att laga till helgen. Se vårt bästa recept för succé idag!

Så här gör du
Gör så här
Förbered grönsakerna
Skala och finhacka löken, skrapa moroten och skala rotsellerin för att sedan tärna dem riktigt smått.
Skala och finhacka löken, skrapa moroten och skala rotsellerin för att sedan tärna dem riktigt smått.
Bryn kalvläggen
Pudra köttet med vetemjöl och bryn det gyllenbrunt i smör i en het panna eller gryta, ta några skivor åt gången.
Pudra köttet med vetemjöl och bryn det gyllenbrunt i smör i en het panna eller gryta, ta några skivor åt gången.
Fräs grunden
Smält nytt smör i grytan och fräs lök, morot, rotselleri och hackad vitlök mjukt utan att det tar för mycket färg.
Smält nytt smör i grytan och fräs lök, morot, rotselleri och hackad vitlök mjukt utan att det tar för mycket färg.
Koka upp grytan
Häll på vinet och låt koka in, tillsätt sedan buljong, citronsaft, mejram, tomater, salt och peppar.
Häll på vinet och låt koka in, tillsätt sedan buljong, citronsaft, mejram, tomater, salt och peppar.
Långkoka
Lägg tillbaka köttet i grytan och låt sjuda under lock i 1,5 timme eller tills köttet släpper från benet.
Lägg tillbaka köttet i grytan och låt sjuda under lock i 1,5 timme eller tills köttet släpper från benet.
Avsluta smaksättningen
Riv ner den sista vitlöksklyftan i grytan och låt sjuda i 5 minuter till för att runda av smakerna.
Riv ner den sista vitlöksklyftan i grytan och låt sjuda i 5 minuter till för att runda av smakerna.
Blanda gremolata
Riv citronskalet fint, hacka persiljan och skär vitlöken smått; blanda allt i en liten skål.
Riv citronskalet fint, hacka persiljan och skär vitlöken smått; blanda allt i en liten skål.
Servera
Strö gremolatan över den heta grytan precis vid servering och bjud gärna på saffransrisotto till.
Strö gremolatan över den heta grytan precis vid servering och bjud gärna på saffransrisotto till.
Näringsvärde
per portionProtein
42 g
Kolhydrater
18 g
Fett
35 g
Fiber
4 g
Tips & Tricks för Klassisk Osso Buco – Recept på Mör Italiensk Gryta
För bästa resultat
För att lyckas med din Osso buco är tålamod din bästa vän. När du bryner kalvläggen, se till att pannan är riktigt het så att köttet får en djupt gyllenbrun yta, vilket ger den där oumbärliga mustigheten till såsen. Mjöla köttet lätt precis innan stekning för att hjälpa till med redningen. Använd en gryta med tjock botten för att värmen ska fördelas jämnt under den långa koktiden. Låt grytan sjuda försiktigt, aldrig stormkoka, för att behålla köttets saftighet och mörhet.
Tidssparande knep
Långkok tar tid på spisen, men du kan effektivisera förberedelserna. Hacka lök, morötter och selleri dagen innan och förvara lufttätt i kylen. Då går det snabbt att komma igång när det är dags att laga mat. Även om Osso buco mår bra av att puttra länge, kan du använda en tryckkokare för att halvera tillagningstiden utan att tappa för mycket smak. Ett annat tips är att göra dubbel sats av gremolatan – den håller sig i kylen och är god till mycket annat.
Maxa smaken
Hemligheten bakom en riktigt god Osso buco ligger i balansen mellan det mustiga och det friska. Snåla inte med vinet; ett torrt vitt vin av bra kvalitet lyfter smakerna rejält. Låt vinet koka in ordentligt innan du tillsätter buljongen. Gremolatan på slutet är inte valfri – citronskalet och persiljan bryter av mot den rika märgen och det feta köttet på ett helt magiskt sätt. För extra djup kan en liten nypa socker i tomatsåsen runda av syran från tomaterna.
Lagring & hållbarhet
Detta är en av de rätter som nästan smakar bättre dagen efter. Osso buco håller sig utmärkt i kylskåp i 3–4 dagar om den förvaras i en tättslutande behållare. Smakerna hinner då gifta sig ordentligt. Ska du frysa in grytan? Ta gärna loss köttet från benen om du vill spara plats, men frys alltid in med rikligt med sås för att skydda mot frysbränna. Värm varsamt på spisen med en skvätt extra vatten vid servering.
Vanliga frågor om Klassisk Osso Buco – Recept på Mör Italiensk Gryta
Vad är Osso buco?▼
Osso buco är en berömd norditaliensk gryta från Milano. Namnet betyder 'ben med hål' och syftar på kalvläggen med sitt märgben som är rättens stjärna. Köttet bräseras långsamt i vitt vin, grönsaker och buljong tills det blir så mört att det faller isär.
Vilket kött ska man använda?▼
Traditionellt ska man använda kalvlägg skivad med benet kvar. Benet innehåller märg som smälter ut i såsen och ger en fantastisk smak och konsistens. Det går att använda nötlägg, men kalv ger ett mildare och mjukare resultat som är klassiskt för denna rätt.
Vad serverar man till?▼
Den mest klassiska följeslagaren är Risotto alla Milanese, en krämig saffransrisotto. Rätten passar dock även utmärkt med polenta, potatismos eller ett gott surdegsbröd som man kan doppa i den goda såsen. En enkel grönsallad vid sidan av lättar upp måltiden.
Varför blir köttet segt?▼
Om din Osso buco blir seg beror det oftast på att den kokat för kort tid eller på för hög värme. Bindväven i läggen behöver lång tid och låg värme för att brytas ner till gelatin. Låt det ta den tid det tar, oftast minst 1,5 till 2 timmar.
Kan man laga den i ugnen?▼
Absolut. Efter att du brynt köttet och fräst grönsakerna kan du ställa in hela grytan (om den tål ugnsvärme) i ugnen på cirka 150–175 grader. Det ger en jämn värme runtom och minskar risken för att det bränner fast i botten.
Ska man äta märgen?▼
Ja, det anses vara den allra finaste delen av rätten! Märgen inuti benet blir mjuk och smörig under tillagningen. Gröp ur den med en liten sked eller kniv och ät den tillsammans med köttet och såsen för en maximal smakupplevelse.
Laddar kommentarer...










