Potatis pannkaka

Laga krispig potatispannkaka med gyllene yta – snabb och älskad vardagsmat. Enkelt recept med lök och potatis. Perfekt med äppelmos. Prova receptet idag!
Potatis pannkaka
Laga krispig potatispannkaka med gyllene yta – snabb och älskad vardagsmat. Enkelt recept med lök och potatis. Perfekt med äppelmos. Prova receptet idag!

Så här gör du
Gör så här
Förbered råvarorna
Skala och riv potatis och lök fint ner i en stor bunke; pressa eller häll bort så mycket vätska som möjligt för krispigare resultat.
Skala och riv potatis och lök fint ner i en stor bunke; pressa eller häll bort så mycket vätska som möjligt för krispigare resultat.
Blanda smeten
Tillsätt det vispade ägget, salt och svartpeppar till potatisblandningen och rör om ordentligt.
Tillsätt det vispade ägget, salt och svartpeppar till potatisblandningen och rör om ordentligt.
Tillsätt mjöl
Rör ner vetemjölet och blanda tills smeten håller ihop utan att vara för rinnig; tillsätt mer mjöl om det behövs.
Rör ner vetemjölet och blanda tills smeten håller ihop utan att vara för rinnig; tillsätt mer mjöl om det behövs.
Värm pannan
Hetta upp cirka ½ cm olja i en tung stekpanna på medelhög till hög värme.
Hetta upp cirka ½ cm olja i en tung stekpanna på medelhög till hög värme.
Forma och stek
Klicka ut smet (ca 0,5 dl per plätt), platta till med stekspaden till 1 cm tjocklek och stek tills de är gyllenbruna och krispiga på båda sidor.
Klicka ut smet (ca 0,5 dl per plätt), platta till med stekspaden till 1 cm tjocklek och stek tills de är gyllenbruna och krispiga på båda sidor.
Låt rinna av och servera
Låt plättarna rinna av på hushållspapper och servera dem genast varma med valfria tillbehör som gräddfil eller äppelmos.
Låt plättarna rinna av på hushållspapper och servera dem genast varma med valfria tillbehör som gräddfil eller äppelmos.
Näringsvärde
per portionProtein
5 g
Kolhydrater
28 g
Fett
9 g
Fiber
3 g
Tips & Tricks för Krispig Potatis pannkaka recept – Bästa Klassikern
För bästa resultat
Hemligheten bakom en riktigt frasig potatis pannkaka ligger i förarbetet med potatisen. När du har rivit rotfrukterna är det helt avgörande att du pressar ur så mycket vätska som möjligt innan du blandar smeten. Använd gärna en ren kökshandduk eller händerna för att krama ur vätskan ordentligt. Detta gör att smeten inte blir vattnig och garanterar att dina plättar blir krispiga istället för kokta i pannan. Se också till att oljan är ordentligt varm innan du klickar i smeten för den där perfekta, gyllenbruna stekytan.
Tidssparande knep
Att riva ingredienser för hand tar tid, men du kan effektivisera processen för din potatis pannkaka genom att använda en matberedare med fin rivskiva. Det går på några sekunder att riva både potatis och lök, vilket sparar mycket energi en vardagskväll. Förbered gärna alla tillbehör som äppelmos eller lingon innan du börjar steka, så kan du servera plättarna rykande heta direkt från pannan. Om du steker i två pannor samtidigt halverar du dessutom tillagningstiden avsevärt.
Maxa smaken
Den gula löken i detta recept är nyckeln till en djupare smakprofil, men du kan experimentera vidare. Prova att krydda smeten till din potatis pannkaka med lite vitlökspulver eller varför inte en nypa muskot för en mer traditionell ton. Att steka i en blandning av olja och smör ger både den höga värmetåligheten från oljan och den nötiga, goda smaken från smöret. Glöm inte att salta ordentligt precis efter stekning, då saltet fäster bättre på den heta, oljiga ytan och lyfter smakerna.
Lagring & hållbarhet
Dessa plättar är absolut godast nystekta, men om du får potatis pannkaka över går den utmärkt att spara. Förvara dem i en lufttät behållare i kylen i upp till tre dagar. Undvik mikrovågsugn vid uppvärmning då de blir sladdriga; värm dem istället i en torr stekpanna eller i ugnen på 200 grader i några minuter. Då återfår de sin härliga krispighet och smakar nästan som nygjorda. De går även att frysa in med bakplåtspapper mellan varje plätt.
Vanliga frågor om Krispig Potatis pannkaka recept – Bästa Klassikern
Ska man använda fast eller mjölig potatis?▼
I detta recept rekommenderas mjölig potatis. Den högre stärkelsehalten hjälper till att binda ihop smeten bättre och ger en mjukare insida som kontrasterar härligt mot den krispiga ytan. Fast potatis fungerar också, men resultatet blir ofta lite hårdare och mindre sammanhängande i konsistensen.
Varför faller mina potatispannkakor isär?▼
Det beror oftast på att smeten innehåller för mycket vätska eller för lite bindemedel. Se till att krama ur potatisvattnet noga innan du blandar din potatis pannkaka. Om smeten ändå känns lös kan du tillsätta lite mer vetemjöl. Ägget är också viktigt för att hålla ihop allt.
Kan jag göra receptet veganvänligt?▼
Absolut! Du kan ersätta ägget med ett så kallat 'linfröägg' (1 msk krossade linfrön + 3 msk vatten) eller använda kikärtsspad. Se till att steka din potatis pannkaka i enbart vegetabilisk olja. Det kan krävas lite extra mjöl eller potatisstärkelse för att binda smeten ordentligt utan ägg.
Vad är godast att servera till?▼
Klassiska tillbehör är lingonsylt och stekt fläsk, men till just denna variant med lök passar även äppelmos eller gräddfil och gräslök fantastiskt bra. Sältan i rätten balanseras perfekt av sötman från moset eller syran från gräddfilen. Det är en smaksak vad man föredrar!
Hur vet jag när oljan är tillräckligt varm?▼
Du kan testa genom att lägga i en liten bit potatisriv eller en droppe smet. Om det börjar fräsa direkt och bubbla runt biten är temperaturen perfekt för din potatis pannkaka. Är oljan för kall suger plättarna åt sig fettet och blir flottiga istället för krispiga.
Kan man förbereda smeten i förväg?▼
Helst inte, eftersom riven potatis oxiderar och blir grå/lila mycket snabbt när den kommer i kontakt med syre. Om du måste förbereda, blanda ner lite citronsaft eller askorbinsyra i rivskålen, men bäst resultat får du alltid om du steker direkt efter blandning.
Laddar kommentarer...










