Hoppa till huvudinnehåll

Cornflakesgodis

4.7(210)
Ett fat med krispigt julgodis barn gjort av chokladtäckta cornflakes, toppade med färgglatt strössel och serverade på en röd duk.
45 min
4 ingredienser
Lätt

Julgodis barn älskar att göra! Krispiga cornflakes blandade med smält choklad. Superenkelt recept klart på 15 minuter. Perfekt pyssel för hela familjen.

Så här gör du

Gör så här

Förberedelser

Ta fram en plåt eller bricka som får plats i kylen och täck den med ett ark bakplåtspapper.

Smält chokladen

Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt över ett vattenbad eller i mikrovågsugn på låg effekt tills den är helt slät.

Tillsätt olja

Rör ner en matsked neutral olja eller en klick smör i den smälta chokladen för att göra den smidigare och blankare.

Blanda i flingor

Häll cornflakes i en stor skål, ringla över chokladen och vänd försiktigt runt med en slickepott tills alla flingor är täckta.

Forma toppar

Använd två skedar för att klicka ut små högar av smeten på bakplåtspappret (låt barnen bestämma storleken).

Dekorera och kyl

Strö över valfritt strössel direkt och ställ sedan in plåten i kylskåpet i cirka 30 minuter tills godiset stelnat helt.

Näringsvärde

per portion
Värdena är ungefärliga beräkningar.
85kcal

Protein

1 g

Kolhydrater

10 g

Fett

4 g

Fiber

0 g

Tips & Tricks för Julgodis barn recept – Enkla & Krispiga Cornflakes

För bästa resultat

När ni bakar detta julgodis barn tycker om är valet av choklad viktigare än man tror. Använd gärna en ljus bakchoklad eller mjölkchoklad av god kvalitet som barnen redan gillar smaken på. För att få topparna att hålla ihop snyggt men ändå vara luftiga, se till att vända ner flingorna varsamt med en slickepott istället för att röra kraftigt. Vi vill att cornflakesen ska behålla sin krispiga form. Om chokladen känns tjock kan en tesked neutral olja göra den smidigare och ge en finare glans när godiset stelnar.

Tidssparande knep

Detta recept går otroligt fort, men för att spara ännu mer tid kan ni smälta chokladen i mikron istället för över vattenbad. Kör på medeleffekt i korta intervaller om 30 sekunder och rör om emellan tills allt är smält. Förbered plåten med bakplåtspapper innan ni börjar kladda med chokladen, så flyter arbetet på smidigt. Låt barnen använda två teskedar för att klicka ut smeten; det ger mindre kladd på fingrarna och går snabbare än att forma med händerna. Ställ in plåten i kylen direkt för snabb stelning.

Maxa smaken

Även om grundreceptet på julgodis barn är fantastiskt i sin enkelhet, kan små justeringar göra det ännu godare. En nypa flingsalt strösslat på toppen bryter av ljuvligt mot den söta mjölkchokladen. För de lite äldre barnen kan man blanda i russin, mini-marshmallows eller hackad daim i smeten för extra tuggmotstånd och smakvariation. Att använda hälften mörk och hälften ljus choklad ger en djupare smak som fortfarande går hem hos de flesta små godismonster. Eller varför inte testa med vit choklad och polkakross?

Lagring & hållbarhet

Cornflakesgodis är tacksamt eftersom det håller sig fräscht länge om det förvaras rätt. Lägg de färdiga topparna i en burk med tätslutande lock och förvara dem svalt, helst i kylskåpet där chokladen håller sig fast och krispig. I rumstemperatur kan de bli lite kladdiga om det är varmt inne. Hållbarheten är upp till två veckor i kylen, men erfarenheten säger att detta godis sällan räcker så länge när familjen väl fått smak på det. Perfekt att förbereda dagarna innan julafton.

Vanliga frågor om Julgodis barn recept – Enkla & Krispiga Cornflakes

Kan barn göra detta helt själva?

Ja, detta är ett perfekt nybörjarrecept för julgodis barn kan hantera. De minsta kan behöva hjälp med att smälta chokladen då den blir varm, men momenten att blanda i flingorna och klicka ut topparna på plåten är utmärkta för små bagare. Det är kladdigt, roligt och säkert eftersom inga vassa verktyg eller kokande sockerlag behövs.

Kan jag använda andra flingor?

Absolut! Cornflakes är klassikern, men det går precis lika bra med Vårgårdaris, Rice Krispies eller krossade digestivekex. Risbräck (med puffat ris) blir lite mjukare i konsistensen medan cornflakes ger mest krisp. Prova er fram för att hitta familjens favorit, grundprincipen med chokladmängden är densamma oavsett vilken torrvara du väljer.

Hur gör jag godiset glutenfritt?

Choklad är oftast naturligt glutenfri (kolla för säkerhets skull innehållsförteckningen för "spår av"), men vanliga cornflakes kan innehålla kornmalt. För att göra receptet helt glutenfritt, köp cornflakes som är märkta med glutenfri-symbolen. De smakar precis likadant och beter sig likadant i bakningen, vilket gör att alla kan njuta av godiset.

Varför blir chokladen vit/grå?

Om chokladen får en matt eller vitaktig yta har den drabbats av "fat bloom". Det beror oftast på att chokladen smälts vid för hög temperatur eller kylts ner för snabbt/långsamt. Det är helt ofarligt att äta, men vill du ha glansiga toppar, smält chokladen försiktigt och låt den svalna något innan du blandar i flingorna.

Kan man frysa cornflakesgodis?

Ja, det går att frysa dessa chokladtoppar, men det är sällan nödvändigt eftersom de håller bra i kylen. Om du fryser dem, tänk på att kondens kan bildas när de tinar, vilket kan göra flingorna lite mindre krispiga. Det bästa är oftast att förvara dem i en kall källare eller i grönsakslådan i kylen.

Hur får jag strösslet att fastna?

Nyckeln är att strö på dekorationen omedelbart efter att du klickat ut smeten på bakplåtspappret. Chokladen stelnar snabbare än man tror, särskilt om flingorna är kalla. Ha olika skålar med strössel redo så att barnen kan dekorera sina egna toppar direkt medan ytan fortfarande är fuktig och mottaglig.

Var kan jag hitta fler julgodis recept?

Om du vill utforska fler julgodis recept, kolla in vår guide med Top 10 julgodis recept där vi samlat klassiska och moderna favoriter, från enkelt julgodis för barn till veganska alternativ.

Laddar kommentarer...

Utforska fler kategorier

Upptäck vårt urval av recept från olika kategorier

Dela detta recept

Sprid glädjen och dela Cornflakesgodis med dina vänner och familj!