Knäckig äppelpaj recept

Knäckig äppelpaj recept där syrliga äpplen bakas under smörig havresmet som bubblar till karamell; enkel dessert med kaneldoft, frasigt täcke och varm sirap.
Knäckig äppelpaj recept
Knäckig äppelpaj recept där syrliga äpplen bakas under smörig havresmet som bubblar till karamell; enkel dessert med kaneldoft, frasigt täcke och varm sirap.

Så här gör du
Gör så här
Förbered
Sätt ugnen på 200°C över/under-värme och smörj en pajform.
Sätt ugnen på 200°C över/under-värme och smörj en pajform.
Gör fyllningen
Skala och skiva äpplena. Blanda med socker, kanel, kardemumma, citron och potatismjöl. Lägg i formen.
Skala och skiva äpplena. Blanda med socker, kanel, kardemumma, citron och potatismjöl. Lägg i formen.
Koka knäcksmet
Smält smör med socker och sirap tills det bubblar. Ta från värmen och vänd ner havre, mjöl, mandel, vanilj och salt.
Smält smör med socker och sirap tills det bubblar. Ta från värmen och vänd ner havre, mjöl, mandel, vanilj och salt.
Montera
Bred den varma smeten över äpplena i ett jämnt lager så allt täcks.
Bred den varma smeten över äpplena i ett jämnt lager så allt täcks.
Baka
Grädda 25–30 minuter tills täcket är djupt gyllene och bubbligt. Låt vila före servering.
Grädda 25–30 minuter tills täcket är djupt gyllene och bubbligt. Låt vila före servering.
Näringsvärde
per portionProtein
4 g
Kolhydrater
54 g
Fett
17 g
Fiber
5 g
Tips & Tricks för Knäckig äppelpaj recept – Smörig karamellknäck hemma
Förkrispad topping
Rosta havregryn och mandelspån hastigt i en torr panna. Den lilla karamelliseringen lyfter knäckigheten och ger pajen bagerikänsla.
Jämna klyftor
Skiva äpplena lika tjockt så bakas de klart samtidigt och behåller lite tuggmotstånd under täcket.
Syrabalans
Ringla en sked citron över frukten innan sockret åker på. Syran skär igenom karamellen och hindrar äpplena från att mörkna.
Servering
Låt pajen vila tio minuter. Då sätter sig sirapen och portionerna blir snygga utan att knäcket spricker.
Vanliga frågor om Knäckig äppelpaj recept – Smörig karamellknäck hemma
Vilka äpplen passar bäst till knäckig äppelpaj?▼
Syrliga sorter som Ingrid Marie eller Aroma håller formen och balanserar den söta knäcksmaken.
Kan jag göra pajen glutenfri?▼
Ja, använd glutenfria havregryn och byt vetemjölet mot mandelmjöl eller majsstärkelse.
Går det att förbereda?▼
Blanda fyllningen och topping separat, förvara i kyl upp till ett dygn och montera precis innan gräddning.
Hur värmer jag rester?▼
Värm i 175°C ugn i 8 minuter eller i luftfritös för att återfå knäckig yta.
Kan jag minska sockret?▼
Dra ner på strösockret i fyllningen och addera mer kanel så får du samma djupa smak med mindre sötma.
Laddar kommentarer...










