Hoppa till huvudinnehåll

Knäckig äppelpaj recept

4.9(412)
Knäckig äppelpaj med gyllene havretäcke
45 min
15 ingredienser
Lätt

Knäckig äppelpaj recept där syrliga äpplen bakas under smörig havresmet som bubblar till karamell; enkel dessert med kaneldoft, frasigt täcke och varm sirap.

Så här gör du

Gör så här

Förbered

Sätt ugnen på 200°C över/under-värme och smörj en pajform.

Gör fyllningen

Skala och skiva äpplena. Blanda med socker, kanel, kardemumma, citron och potatismjöl. Lägg i formen.

Koka knäcksmet

Smält smör med socker och sirap tills det bubblar. Ta från värmen och vänd ner havre, mjöl, mandel, vanilj och salt.

Montera

Bred den varma smeten över äpplena i ett jämnt lager så allt täcks.

Baka

Grädda 25–30 minuter tills täcket är djupt gyllene och bubbligt. Låt vila före servering.

Näringsvärde

per portion
Värdena är ungefärliga beräkningar.
380kcal

Protein

4 g

Kolhydrater

54 g

Fett

17 g

Fiber

5 g

Tips & Tricks för Knäckig äppelpaj recept – Smörig karamellknäck hemma

Förkrispad topping

Rosta havregryn och mandelspån hastigt i en torr panna. Den lilla karamelliseringen lyfter knäckigheten och ger pajen bagerikänsla.

Jämna klyftor

Skiva äpplena lika tjockt så bakas de klart samtidigt och behåller lite tuggmotstånd under täcket.

Syrabalans

Ringla en sked citron över frukten innan sockret åker på. Syran skär igenom karamellen och hindrar äpplena från att mörkna.

Servering

Låt pajen vila tio minuter. Då sätter sig sirapen och portionerna blir snygga utan att knäcket spricker.

Vanliga frågor om Knäckig äppelpaj recept – Smörig karamellknäck hemma

Vilka äpplen passar bäst till knäckig äppelpaj?

Syrliga sorter som Ingrid Marie eller Aroma håller formen och balanserar den söta knäcksmaken.

Kan jag göra pajen glutenfri?

Ja, använd glutenfria havregryn och byt vetemjölet mot mandelmjöl eller majsstärkelse.

Går det att förbereda?

Blanda fyllningen och topping separat, förvara i kyl upp till ett dygn och montera precis innan gräddning.

Hur värmer jag rester?

Värm i 175°C ugn i 8 minuter eller i luftfritös för att återfå knäckig yta.

Kan jag minska sockret?

Dra ner på strösockret i fyllningen och addera mer kanel så får du samma djupa smak med mindre sötma.

Laddar kommentarer...

Utforska fler kategorier

Upptäck vårt urval av recept från olika kategorier

Dela detta recept

Sprid glädjen och dela Knäckig äppelpaj recept med dina vänner och familj!