Kyckling i Gräddsås med Champinjoner

Laga klassisk kyckling i gräddsås med champinjoner på 30 min! En mustig vardagsfavorit med len sås. Perfekt till potatis eller ris. Prova receptet idag!
Kyckling i Gräddsås med Champinjoner
Laga klassisk kyckling i gräddsås med champinjoner på 30 min! En mustig vardagsfavorit med len sås. Perfekt till potatis eller ris. Prova receptet idag!

Så här gör du
Gör så här
Förbered och stek kyckling
Skär kycklingen i lagom stora grytbitar; hetta upp en panna med smör och bryn kycklingen runt om tills den fått fin färg (den behöver inte vara genomstekt), lyft sedan ur den.
Skär kycklingen i lagom stora grytbitar; hetta upp en panna med smör och bryn kycklingen runt om tills den fått fin färg (den behöver inte vara genomstekt), lyft sedan ur den.
Fräs grönsaker
I samma panna (diska inte ur den!), fräs den hackade löken och de skivade champinjonerna tills vätskan från svampen kokat in och löken är mjuk.
I samma panna (diska inte ur den!), fräs den hackade löken och de skivade champinjonerna tills vätskan från svampen kokat in och löken är mjuk.
Gör såsen
Häll på grädde, mjölk och soja i pannan; vispa ur botten så att alla goda smaker från stekningen kommer med i såsen.
Häll på grädde, mjölk och soja i pannan; vispa ur botten så att alla goda smaker från stekningen kommer med i såsen.
Sjud grytan
Lägg tillbaka kycklingen i såsen och låt alltsammans sjuda på medelvärme i cirka 10–12 minuter tills kycklingen är helt genomstekt och såsen tjocknat.
Lägg tillbaka kycklingen i såsen och låt alltsammans sjuda på medelvärme i cirka 10–12 minuter tills kycklingen är helt genomstekt och såsen tjocknat.
Smaka av och servera
Smaka av med salt och rikligt med peppar; servera direkt med kokt potatis, ris eller pasta och gärna lite färsk persilja.
Smaka av med salt och rikligt med peppar; servera direkt med kokt potatis, ris eller pasta och gärna lite färsk persilja.
Näringsvärde
per portionProtein
36 g
Kolhydrater
8 g
Fett
34 g
Fiber
2 g
Tips & Tricks för Kyckling i Gräddsås med Champinjoner – Klassisk & Krämig
För bästa resultat
För att lyckas med en riktigt mustig kyckling i gräddsås är stekytan på svampen och kycklingen avgörande. Många gör misstaget att stressa fram stekningen, men låt champinjonerna steka tills all vätska har kokat bort och de börjar få en nötbrun färg; det är då smakerna verkligen utvecklas. Kycklingen ska brynas hårt och snabbt för att kapsla in saftigheten innan den får puttra färdigt i såsen. Använd gärna en gjutjärnspanna som håller värmen jämn. Det ger såsen en djupare karaktär som smakar som om den kokat i timmar.
Tidssparande knep
Detta är en tacksam rätt att effektivisera. Medan du bryner kycklingen i omgångar kan du hacka löken och skiva svampen. Har du bråttom? Köp färdigskivad kycklingfilé, även om hel filé som du skär själv ofta blir saftigare. Ett annat smart tips när du lagar kyckling i gräddsås är att koka upp potatisvattnet eller riset innan du ens börjar med köttet. Då blir tillbehören klara exakt samtidigt som grytan sjudit färdigt, vilket minskar stressen vid servering. Använd en bred traktörpanna så reduceras såsen snabbare till perfekt konsistens.
Maxa smaken
En klassisk gräddsås kan lyftas till skyarna med små medel. Sojan i receptet ger sälta och färg, men prova att tillsätta en tesked svartvinbärsgelé eller en nypa socker för att balansera sältan. Det lyfter smaken på denna rätt enormt. En skvätt koncentrerad kycklingfond eller en halv smulad buljongtärning ger extra umami. För en vuxnare smak är en matsked dijonsenap eller en skvätt konjak i såsen fantastiskt gott. Glöm inte att smaka av med rikligt med nymalen svartpeppar, det gifter sig perfekt med grädden och champinjonerna.
Lagring & hållbarhet
Grytor med grädde är ofta ännu godare dagen efter när smakerna hunnit mogna. Förvara din kyckling i gräddsås i en tät matlåda i kylen, där den håller sig fräsch i upp till 3 dagar. Vid uppvärmning kan såsen ha tjocknat något; tillsätt då bara en liten skvätt mjölk eller vatten och värm försiktigt på spisen eller i mikron. Rätten går att frysa, men tänk på att gräddsåser kan skära sig lite vid upptining. Rör om ordentligt under uppvärmningen så går såsen oftast ihop igen och blir slät och fin.
Vanliga frågor om Kyckling i Gräddsås med Champinjoner – Klassisk & Krämig
Hur lång tid tar det att laga kyckling i gräddsås?▼
Det tar ungefär 30 minuter totalt. Förberedelserna tar cirka 15 minuter och tillagningen lika länge. Eftersom kycklingen steks i bitar och sedan sjuder klart i såsen går det betydligt snabbare än hel kyckling. Det är en perfekt vardagsrätt när du vill ha kyckling i gräddsås snabbt.
Hur många portioner blir det?▼
Receptet är anpassat för 4 normalstora portioner. Med mättande tillbehör som potatis eller pasta räcker det bra till en familjemiddag. Om du vill ha matlådor till jobbet rekommenderar jag att du lägger till extra champinjoner och kanske serverar med broccoli för att dryga ut grytan.
Kan jag använda kycklinglårfilé istället?▼
Ja, kycklinglårfilé är faktiskt ofta godare i grytor eftersom det är ett saftigare kött som tål att koka längre utan att bli torrt. Om du använder lårfilé till din kyckling i gräddsås, kan du låta den puttra i 5–10 minuter extra för att bli riktigt mör.
Hur undviker jag att kycklingen blir torr?▼
Hemligheten är att inte genomsteka kycklingen helt i det första momentet. Bryn den bara så den får fin färg runt om, och låt den sedan bli klar när den sjuder i såsen. På så sätt behåller köttet sin vätska och blir mört istället för trådigt och torrt.
Vad passar bäst att servera till?▼
Svensk klassiker kräver klassiska tillbehör! Kokt potatis, pressgurka och en klick svartvinbärsgelé är oslagbart. Vill du ha en modernare variant fungerar ris, tagliatelle eller ugnsrostade rotsaker utmärkt. Även kokta gröna ärtor eller haricots verts är gott för färg och vitaminer.
Kan jag göra såsen magrare?▼
Absolut. Du kan byta ut vispgrädden mot matlagningsgrädde eller en blandning av mjölk och majsstärkelse för redning. Smaken blir lite mindre fyllig, men med rätt kryddning blir det fortfarande väldigt gott. Tillsätt gärna lite extra fond om du minskar på fettet.
Laddar kommentarer...










