Kyckling i röd curry

Laga äkta kyckling i röd curry på 20 minuter! Krämig kokosmjölk, hetta och krispiga grönsaker. En thailändsk smakupplevelse för hela familjen. Prova nu!
Kyckling i röd curry
Laga äkta kyckling i röd curry på 20 minuter! Krämig kokosmjölk, hetta och krispiga grönsaker. En thailändsk smakupplevelse för hela familjen. Prova nu!

Så här gör du
Gör så här
Förbered råvarorna
Strimla kycklingen, skär paprikan i bitar och slanta moroten tunt.
Strimla kycklingen, skär paprikan i bitar och slanta moroten tunt.
Fräs currypastan
Hetta upp olja i en gryta och fräs den röda currypastan under omrörning tills det doftar aromatiskt.
Hetta upp olja i en gryta och fräs den röda currypastan under omrörning tills det doftar aromatiskt.
Bryn kycklingen
Lägg i kycklingen i grytan och låt den steka med pastan tills den fått lite färg runtom.
Lägg i kycklingen i grytan och låt den steka med pastan tills den fått lite färg runtom.
Tillsätt vätska och grönt
Häll i kokosmjölk, lägg i morötter och paprika, och tillsätt sockret.
Häll i kokosmjölk, lägg i morötter och paprika, och tillsätt sockret.
Sjud och servera
Låt grytan sjuda i cirka 10 minuter tills kycklingen är genomkokt och grönsakerna mjuka men spänstiga.
Låt grytan sjuda i cirka 10 minuter tills kycklingen är genomkokt och grönsakerna mjuka men spänstiga.
Näringsvärde
per portionProtein
34 g
Kolhydrater
14 g
Fett
38 g
Fiber
4 g
Tips & Tricks för Kyckling i Röd Curry – Het & Krämig Thailändsk Gryta
För bästa resultat
Hemligheten bakom en riktigt god kyckling i röd curry ligger i inledningen av matlagningen. Det är avgörande att du fräser currypastan i lite olja (eller den tjocka delen av kokosmjölken) tills den börjar dofta intensivt och oljan separerar sig något. Detta moment frigör smakämnena i chilin och kryddorna, vilket ger grytan dess karaktäristiska djup och färg. Om du hoppar över detta steg kan smaken upplevas som platt och lite rå. Se också till att inte stormkoka kokosmjölken för länge, då kan den skära sig, utan låt den sjuda varsamt för en slät och fin konsistens.
Tidssparande knep
För att få denna kyckling i röd curry på bordet ännu snabbare kan du använda frysta wokgrönsaker istället för att hacka färska. Det sparar mycket tid vid skärbrädan och resultatet blir fortfarande toppen. Strimla kycklingen tunt; ju tunnare bitar, desto snabbare blir de genomstekta, vilket är perfekt stressiga vardagskvällar. Ett annat tips är att mäta upp currypasta och kokosmjölk i förväg. Medan grytan puttrar de sista minuterna kokar du jasminriset, så är hela måltiden synkad och klar att serveras på under en halvtimme.
Maxa smaken
Vill du få din rätt att smaka som på en thailändsk restaurang finns det några enkla justeringar. Balansen mellan sälta, sötma och syra är nyckeln i det thailändska köket. Tillsätt gärna några droppar fisksås för sälta och umami, samt pressa i lite lime precis innan servering för att lyfta smakerna. Om du har möjlighet, låt några färska kaffir-limeblad koka med i såsen, det ger en oslagbar aromatisk doft. Att toppa grytan med färsk thailändsk basilika eller koriander ger också en friskhet som bryter av mot den heta och feta kokosmjölken på ett fantastiskt sätt.
Lagring & hållbarhet
Rester av kyckling i röd curry är perfekt för matlådor då smakerna ofta utvecklas och blir ännu mustigare efter en natt i kylen. Förvara grytan i en lufttät behållare så håller den sig fräsch i upp till tre dagar. När du värmer upp den, gör det försiktigt på spisen eller i mikron. Om såsen känns för tjock efter kylning kan du tillsätta en matsked vatten eller lite extra kokosmjölk. Rätten går även att frysa in, men tänk på att grönsakerna kan tappa lite av sin krispighet vid upptining.
Vanliga frågor om Kyckling i Röd Curry – Het & Krämig Thailändsk Gryta
Hur stark blir grytan?▼
Hettan i kyckling i röd curry beror helt på vilken currypasta du använder och hur mycket du tar. Röd curry är generellt medelstark, men kokosmjölken rundar av hettan betydligt. Vill du ha en mildare variant för barnen kan du börja med hälften av pastan och smaka dig fram, eller tillsätta lite mer socker för att balansera styrkan.
Vilken currypasta är bäst?▼
Det finns många bra märken i vanliga matbutiker, men thailändska märken som Mae Ploy eller Aroy-D brukar ha mer autentisk smak och styrka än de västerländska varianterna. Tänk på att de autentiska pastorna ofta är saltare och starkare, så justera mängden om du byter märke i ditt recept för att inte överraska smaklökarna.
Vad passar att servera till?▼
Det absolut klassiska tillbehöret är nykokt jasminris, vars blommiga doft gifter sig perfekt med kokosmjölken och kryddorna. För en komplett måltid kan du även servera en syrlig gurksallad vid sidan av för att bryta av mot hettan. Nudlar fungerar också bra om du föredrar det framför ris till din thailändska gryta.
Kan jag byta ut grönsakerna?▼
Absolut, detta recept är väldigt förlåtande. Bambuskott, minimajs, sockerärtor eller broccoli är utmärkta alternativ som passar bra i grytan. Det viktigaste är att skära grönsakerna i jämnstora bitar så att de blir klara samtidigt. Tänk på att lägga i hårdare grönsaker lite tidigare än de mjuka för perfekt tuggmotstånd.
Ska jag använda kycklinglår eller filé?▼
Båda fungerar utmärkt, men kycklinglårfilé ger ofta ett saftigare resultat och mer smak till grytan, särskilt om den får puttra en stund. Bröstfilé är magrare och går snabbare att tillaga, men kan bli torr om den kokar för länge. Välj det du föredrar, men anpassa tillagningstiden något efter valet.
Kan jag göra rätten vegansk?▼
Ja, det är enkelt att göra en vegansk version genom att byta kycklingen mot tofu, tempeh eller bara extra mycket grönsaker. Kontrollera dock innehållsförteckningen på currypastan noga, då vissa traditionella pastor innehåller räkpasta. Det finns dock många helt vegetariska alternativ i butikshyllan som smakar precis lika bra.
Laddar kommentarer...










