Hoppa till huvudinnehåll

Kycklinglårfilé med Fetaost och Citron

4.9(215)
En ugnsform med gyllenbrun kycklinglårfilé med fetaost och citron toppad med färsk oregano och olivolja.
30 min
7 ingredienser
Lätt

Laga saftig kycklinglårfilé med fetaost och citron i ugn! Enkel medelhavsmiddag klar på 30 minuter. Fräsch, smakrik och älskad av alla. Prova receptet!

Så här gör du

Gör så här

Förbered ugn och kyckling

Sätt ugnen på 200°C. Lägg kycklinglårfiléerna i en smord ugnsform, vik ut dem så de ligger platt om de är hoprullade.

Smaksätt

Tvätta citronen noga, riv skalet (zesten) och pressa ut saften. Blanda med olivolja, oregano, salt och peppar (och ev vitlök) och ringla över kycklingen.

Toppa med ost

Smula fetaosten i grova bitar och fördela den jämnt över kycklingen i formen.

Tillaga

Baka i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills kycklingen är genomstekt och osten fått lite färg.

Servera

Servera rätten direkt med valfria tillbehör som couscous, bulgur eller en stor sallad.

Näringsvärde

per portion
Värdena är ungefärliga beräkningar.
380kcal

Protein

32 g

Kolhydrater

2 g

Fett

28 g

Fiber

0 g

Tips & Tricks för Kycklinglårfilé med Fetaost och Citron – Medelhavslyx

För bästa resultat

Att välja rätt råvara är halva grejen; kycklinglårfilé med fetaost och citron blir alltid saftigare än om du använder bröstfilé, tack vare den högre fetthalten i lårfilén. Se till att torka av kycklingen med hushållspapper innan du lägger den i formen, så får den en finare yta istället för att koka i vätska. När du river citronskalet, var noga med att bara få med det gula yttersta skalet (zesten) och undvik det vita som kan smaka beskt. Fördela fetaosten i lite större bitar så att den får en härlig gratinerad yta i ugnen utan att smälta bort helt.

Tidssparande knep

Det här är en fantastisk rätt när tiden är knapp eftersom ugnen gör jobbet. För att spara disk och tid kan du blanda marinaden direkt i ugnsformen. Häll olja, citronjuice, zest och kryddor i botten på formen, lägg i kycklingen och vänd runt tills allt är täckt. Då slipper du diska en extra skål. Medan din kycklinglårfilé med fetaost och citron tillagas i ugnen hinner du koka couscous eller bulgur, vilket bara tar några minuter. Har du bråttom med fetaosten? Smula den med händerna direkt över formen istället för att skära den.

Maxa smaken

Medelhavssmaker handlar om balans mellan sälta och syra. Använd en riktigt god olivolja av hög kvalitet, gärna en extra virgin, att ringla över precis innan servering för att förstärka smakerna. Om du vill ge rätten mer karaktär kan du lägga till klyftor av rödlök och hela oliver i formen som får bakas med kycklingen. Färsk oregano är överlägset torkad när det gäller arom, så om du har möjlighet, strö över färska blad efter att formen kommit ut ur ugnen. En nypa chiliflakes ger också en spännande hetta som bryter av mot den salta osten.

Lagring & hållbarhet

Den här rätten passar utmärkt i matlådan eftersom kycklinglårfilé behåller sin saftighet även vid uppvärmning. Förvara din kycklinglårfilé med fetaost och citron i en lufttät behållare i kylen i upp till 3 dagar. Fetaosten kan bli lite mjukare dagen efter men smakar fortfarande ljuvligt. Vid uppvärmning i mikrovågsugn är det bra att skvätta på lite extra vatten eller pressa lite ny citron över för att fräscha upp smakerna. Rätten går att frysa, men osten kan ändra konsistens något och bli smuligare.

Vanliga frågor om Kycklinglårfilé med Fetaost och Citron – Medelhavslyx

Hur lång tid tar det i ugnen?

I 200°C tar det vanligtvis cirka 25 minuter för kycklinglårfilé att bli genomstekt och få fin färg. Eftersom lårfiléer varierar i tjocklek är det alltid säkrast att kolla så att köttsaften är klar eller att innertemperaturen är 72 grader. Din kycklinglårfilé med fetaost och citron ska vara gyllene på ytan.

Kan jag använda kycklingbröstfilé istället?

Ja, det går bra, men tänk på att bröstfilé är magrare och lättare blir torr. Om du använder bröstfilé bör du kanske sänka tiden i ugnen till ca 20 minuter beroende på storlek. Lårfilén rekommenderas dock varmt för just detta recept då den tål värmen bättre och blir saftigare.

Vad är gott att servera till?

Couscous eller bulgur är klassiska tillbehör som suger upp den goda skyn från citronen och oljan. En grekisk sallad, rostade rotfrukter eller bara ett gott bröd att doppa i såsen fungerar också utmärkt. Rätten är väldigt flexibel och passar till det mesta.

Är rätten laktosfri?

Fetaost är naturligt lägre på laktos än vanlig komjölk, men den är inte helt laktosfri. Är du känslig bör du välja en laktosfri fetaostvariant som finns i de flesta matbutiker. I övrigt innehåller receptet inga mejeriprodukter, så det är enkelt att anpassa.

Kan jag förbereda rätten innan?

Absolut! Du kan lägga kycklingen i formen och marinera den med olja, citron och kryddor några timmar i förväg och förvara i kylen. Vänta dock med att smula över fetaosten tills precis innan du ska sätta in formen i ugnen för bästa resultat.

Hur får jag mer sås?

Kycklingen och citronen släpper ifrån sig en del vätska, men vill du ha mer sås kan du tillsätta en skvätt vitt vin eller lite kycklingbuljong i botten av formen innan tillagning. Det blandar sig med smakerna och blir en fantastisk sky att hälla över tillbehören.

Laddar kommentarer...

Utforska fler kategorier

Upptäck vårt urval av recept från olika kategorier

Dela detta recept

Sprid glädjen och dela Kycklinglårfilé med Fetaost och Citron med dina vänner och familj!