Segmjuka Brownies med Choklad

Baka segmjuka brownies med choklad på 30 minuter! Himmelskt goda, fudgy och kladdiga i mitten. Perfekt till fikat eller desserten. Prova receptet idag!
Segmjuka Brownies med Choklad
Baka segmjuka brownies med choklad på 30 minuter! Himmelskt goda, fudgy och kladdiga i mitten. Perfekt till fikat eller desserten. Prova receptet idag!

Så här gör du
Gör så här
Värm ugnen
Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme) och klä en form (ca 20x20 cm) med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme) och klä en form (ca 20x20 cm) med bakplåtspapper.
Smält choklad och smör
Smält smöret i en kastrull; ta av från värmen, bryt ner chokladen i bitar och rör om tills allt har smält till en blank sås.
Smält smöret i en kastrull; ta av från värmen, bryt ner chokladen i bitar och rör om tills allt har smält till en blank sås.
Vispa ägg och socker
Vispa ägg och strösocker lätt i en bunke tills det blandats ordentligt, men vispa inte för pösigt då vi vill ha en kompakt kaka.
Vispa ägg och strösocker lätt i en bunke tills det blandats ordentligt, men vispa inte för pösigt då vi vill ha en kompakt kaka.
Blanda smeten
Rör ner den smälta chokladblandningen i äggsmeten och sikta sedan ner vetemjöl, vaniljsocker och salt; vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Rör ner den smälta chokladblandningen i äggsmeten och sikta sedan ner vetemjöl, vaniljsocker och salt; vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Grädda
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter; kakan ska vara fast i kanterna men fortfarande lite rörlig i mitten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter; kakan ska vara fast i kanterna men fortfarande lite rörlig i mitten.
Näringsvärde
per portionProtein
4 g
Kolhydrater
42 g
Fett
24 g
Fiber
2 g
Tips & Tricks för Segmjuka Brownies med Choklad – Bästa Fudgy Receptet
För bästa resultat
Hemligheten till riktigt segmjuka brownies ligger i gräddningstiden. Det vanligaste misstaget är att låta kakan stå inne för länge, vilket resulterar i torra och tråkiga rutor istället för den där härliga, kladdiga kärnan. Använd en tandpetare för att testa, men kom ihåg att den inte ska vara helt torr när du drar upp den; det ska finnas fuktiga smulor kvar. Kakan sätter sig nämligen och stelnar när den svalnar. Använd också en choklad av god kvalitet, gärna med minst 55–70% kakaohalt, då detta är huvudsmaken i bakverket.
Tidssparande knep
För att göra processen smidigare kan du smälta smöret och chokladen tillsammans i en skål över vattenbad eller försiktigt i mikron. Det sparar tid och minskar disken jämfört med att använda flera kastruller. Om du vill att dina segmjuka brownies ska svalna snabbare för att kunna skäras upp i snygga bitar, ställ in formen i kylen direkt efter att den svalnat något i rumstemperatur. Kylan gör också att konsistensen blir ännu mer 'fudgy' och tät, vilket många uppskattar.
Maxa smaken
Choklad älskar salt. Genom att strö lite flingsalt över smeten precis innan den åker in i ugnen lyfter du chokladsmaken till helt nya nivåer; sältan bryter av sötman på ett fantastiskt sätt. För en mer vuxen smak kan du tillsätta en tesked snabbkaffepulver i smörblandningen. Kaffet smakar inte igenom, men det fördjupar kakaons aromer och gör att rutorna smakar mer intensivt. Vill du ha extra textur? Blanda ner hackade valnötter eller bitar av vit choklad i smeten.
Lagring & hållbarhet
Dessa bakverk är faktiskt godast dag två eller tre, då smakerna hunnit mogna och konsistensen satt sig ordentligt. Förvara dina segmjuka brownies i en lufttät burk i rumstemperatur om du vill ha dem mjuka, eller i kylen om du föredrar en fastare, nästan konfektliknande konsistens. De går utmärkt att frysa och håller sig bra i upp till 3 månader. Skär gärna upp dem i bitar innan frysning och lägg bakplåtspapper emellan så är det lätt att ta fram enstaka bitar till kaffet.
Vanliga frågor om Segmjuka Brownies med Choklad – Bästa Fudgy Receptet
Hur lång tid tar det att baka brownies?▼
Det går snabbt! Förberedelserna tar cirka 10 minuter och gräddningen 20–25 minuter. Total tid är alltså runt 30 minuter, men tänk på att de behöver svalna innan du skär upp dem. Perfekt när du vill bjuda på segmjuka brownies med kort varsel.
Hur många bitar blir det?▼
Receptet är anpassat för en mindre form, cirka 20x20 cm, vilket ger 9 generösa rutor eller 12–16 mindre munsbitar. Eftersom kakan är väldigt mäktig och chokladig räcker en mindre bit ofta långt för att stilla sötsuget.
Kan jag använda kakao istället för choklad?▼
Detta recept är baserat på smält choklad för att få den rätta 'fudgy' konsistensen. Om du byter ut det mot kakao behöver du justera mängden smör och socker, vilket gör att det blir ett helt annat recept, mer likt en klassisk svensk kladdkaka.
Varför blir min brownie torr?▼
Troligtvis har den gräddats för länge. Alla ugnar är olika, så börja kolla kakan redan efter 18–20 minuter. Den ska vara lite dallrig i mitten när du tar ut den; den bakar klart på eftervärmen.
Kan man frysa in kakan?▼
Ja, det går jättebra. Faktum är att många tycker att de blir ännu godare halvtinade. Frys in dem väl inplastade för att undvika att de tar smak av annat i frysen.
Vad serverar man till?▼
En kula vaniljglass och lite färska bär, som hallon eller jordgubbar, är det ultimata tillbehöret. Syran i bären balanserar den tunga chokladen perfekt. En klick lättvispad grädde fungerar också utmärkt.
Laddar kommentarer...










